– De kommer nog att få uppleva en ökad kontroll och ökad polisiär närvaro i vissa fall, för det är klart att vi måste skärpa vår vaksamhet överallt i den här situationen.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) om att personer på Sveriges asylboenden lär få märka av en förändring.

Fakta: Mutar Muthanna Majid

Mutar Muthanna Majid, vars namn åklagaren skriver Moder Mothama Magid, har sedan i tisdags varit anhållen i sin frånvaro för misstankar om förberedelse till terroristbrott.

Han pekades i ett meddelande som skickades ut till yttre poliser i tjänst ut som ansluten till terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Enligt Expressen har han rest från Irak och Syrien till Tyskland och sedan vidare till Sverige.

Enligt underrättelseinformation som Sverige har fått ta del av ska Mutar Muhanna Majid vara del av en större grupp som är på väg till eller redan befinner sig i Sverige.

Säpo har inte velat kommentera dessa uppgifter.

– Vi kommer att få överväga att göra mer, och det får då göras i samarbete med de övriga partierna som står bakom migrationsöverenskommelsen, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Han vill inte kommentera uppgifter om att den 22-årige Mutar Muthanna Majid greps på ett asylboende. Men Migrationsverket i Skellefteå bekräftar för Expressen att mannen vistats i Sverige sedan i september som asylsökande.

Och Johansson säger nu att de som bor på asylboenden får märka av en förändring.

– De kommer nog att få uppleva en ökad kontroll och ökad polisiär närvaro i vissa fall, för det är klart att vi måste skärpa vår vaksamhet överallt i den här situationen.

Planerade i Stockholm

Hittills i år har Migrationsverket lämnat 300–350 ärenden till Säpo där personer som ansökt om uppehållstillstånd misstänkts kunna vara ett hot mot rikets säkerhet – en trefaldig ökning mot i fjol.

Under sin tid i Sverige misstänks 22-åringen ha planerat ett terrordåd. I den framställan om offentlig försvarare som åklagaren lämnat in står det att utredningen handlar om "förberedelse till terroristbrott i Stockholm". Men det betyder inte nödvändigtvis att det var där terrordådet var tänkt att utföras eller ens att det skulle utföras i Sverige.

– Såvitt åklagaren för närvarande känner till är det förberedelsegärningen som har ägt rum i Stockholm, säger Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander till TT.

I domstolshandlingarna skrivs 22-åringens namn "Moder Mothama Magid". På Facebook finns ytterligare en stavning: "Mothanna". Så kallade transkriberingar av samma ord från arabiskan kan variera. Det är också oklart vilket land Majid är ifrån. Myndigheterna vet ännu inte säkert vem han är. Men de tror sig ha gripit rätt person.

Flögs till Stockholm

I 22-åringens Facebook-profil är hans första uppdatering från Sverige i Märsta norr om Stockholm, den 17 september. Bara några dagar senare var han i Boliden, där han greps i torsdags kväll. På Facebook går det att följa hans resa från Mosul i Irak, som 22-åringen anger som sin hemstad, via Turkiet och till Sverige.

Det syns inga spår i sociala medier av att han skulle ha radikaliserats eller ha sympatier med terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

På fredagen flögs 22-åringen från Skellefteå till Stockholm, uppger Aftonbladet.

Muslimer misstänkliggörs

Advokat Ola Salomonsson ska företräda Majid. På fredagen planeras inga förhör med klienten, enligt Salomonsson.

– Jag kan inte i dag (fredag) utan det blir tidigast på lördag förmiddag, säger han till TT.

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes 492 islamofobiska hatbrott i fjol, en ökning med 50 procent mot året före.

Den uppiskade stämningen efter terrordåden i Paris kan göra att muslimer misstänkliggörs.

– Många berättar att de i skolor och på arbetsplatser måste yttra sig, att de på något sätt måste bevisa att de inte har med extremister att göra. Det är en kränkning, säger Mahmoud Khalfi, ordförande i Sveriges imamråd.