Fakta: Så gör du hjärt- och lungräddning (HLR)

HLR görs genom tryck på bröstkorgen (kompressioner) och inblåsningar.

När du ska utföra tryckningarna mot bröstkorgen ska handloven placeras mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra.

Tryck ned bröstkorgen minst fem centimeter, men inte mer än sex centimeter. Håll en takt av 120-130 tryck per minut. Tryck 30 gånger.

Inblåsningar gör du efter att du öppnat personens luftväg genom att hålla en hand på pannan, böjt huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger.

Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft till bröstkorgen höjer sig. Gör två inblåsningar.

Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge två inblåsningar tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag.

Mer information om HLR finns på www.hlr.nu.

I Sverige är viljan att försöka hjälpa till när någon drabbas av hjärtstopp stor.

– Vid 70 procent av alla hjärtstopp gör någon hjärt- och lungräddning (HLR) så svenskar är väldigt villiga att gripa in. Det är stor skillnad mot andra länder i Europa där siffran ligger på mellan 20 och 40 procent, säger Andreas Claesson som är ansvarig för HLR-rådets utbildningsmaterial.

Men trots att hjälpviljan är hög skulle fler liv kunna räddas med mer kunskap. HLR-rådet arbetar sedan flera år tillbaka med att sprida kunskap om hjärt- och lungräddning och om var i samhället hjärtstartare finns och hur de används.

– Det är människor i närheten som spelar en avgörande roll när någon drabbas av hjärtstopp. Det är de som är i hemmet, på jobbet eller i föreningslokalen som har störst chans att rädda livet på någon, säger Andreas Claesson.

Chansen att överleva ett hjärtstopp om någon omedelbart påbörjar HLR med hjärtstartare är uppemot 70 procent. Om man däremot väntar på ambulans, som i snitt kommer efter 14 minuter, och inte gör någonting är chansen att den drabbade överlever bara 11 procent.

I dag finns omkring 20 000 hjärtstartare ute i samhället. Andreas Claesson säger att innebär att möjligheten att rädda liv har flyttats ut till alla människor.

– Alla kan rädda liv innan ambulansen kommer, säger han.