Fyra syriska barn drunknade på fredagen när den bräckliga gummibåt som skulle ta dem mot den grekiska ön Lesbos kantrade i det svåra vädret. Barnen ska ha varit mellan ett och fyra år gamla, enligt nyhetsbyrån Dogan.

19 människor som bar flytväst kunde räddas av kustbevakningspersonal.

Rad av tragedier

Drunkningsolyckan är den senaste i en rad av tragedier med flyktingar som försöker ta sig till Europa. Så sent som i natt omkom minst 22 personer, varav 13 barn, när två båtar förliste utanför Greklands kust. Nitton av dem drunknade utanför ön Kalymnos, i en av de värsta olyckorna på grekiskt vatten de senaste åren.

Händelsen inträffade strax efter midnatt när träbåten med migranter, som tagit sig över havet från Turkiet, började ta in vatten och sjönk, skriver den grekiska tidningen Ekathimerini. Den andra olyckan skedde utanför ön Rhodos där en kvinna, ett barn och ett spädbarn drunknade.

Totalt ska 144 personer ha räddats ur vågorna efter nattens två olyckor.

Under torsdagen omkom minst 17 människor, elva av dem barn, i liknande olyckor utanför turistöarna Lesbos och Samos. Bara under oktober har omkring 70 människor drunknat när de försökt ta sig från Turkiet till Grekland, enligt en sammanställning som AFP gjort.

Vintern kräver förstärkningar

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras säger att han känner "skam" över Europas misslyckande att förhindra de upprepade tragedierna och oförmåga att enas om en lösning på krisen.

– De är hycklande, krokodiltårarna som fälls för de döda barnen vid Egeiska havet. Döda barn framkallar alltid sorg, men hur är det med de barn som är vid liv och som kommer i tusental och fyller gatorna? Ingen tycker om dem, sade Tsipras vid en utfrågning i det grekiska parlamentet, enligt Reuters.

FN:s flyktingorgan UNHCR varnar för att de förvärrade sjöförhållandena som kommer med vintervädret kräver "brådskande" förstärkningar av räddningsinsatserna i området.

– Våra farhågor blir nu verklighet. Nästan varje dag ser vi barn, föräldrar, gamla och unga dö när de försöker nå Europa, sade Allessandra Morelli, UNHCR:s koordinator för Grekland, på torsdagen, enligt Reuters.