Fakta: Tidigare dåd i Europa

Den 18 juli attackerar en 17-årig pojke passagerare på ett tåg mellan städerna Treuchtlingen och Würzburg i södra Tyskland. Fem personer skadas varav två allvarligt.

Den 14 juli kör Mohamed Lahouaiej Bouhlel en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice. 84 människor dör och 202 skadas varav 18 livshotande.

Den 22 mars spränger sig självmordsbombare på flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel. 32 människor dödas – bland dem två svenskar – och omkring 300 skadas.

Den 13 november 2015 sker flera attentat på olika platser i Paris. 130 människor dödas och mer än 350 skadas. De flesta dödsoffren krävdes inne på konsertlokalen Bataclan.

Minst en av gärningsmännen sprang genom köpcentrumet och öppnade eld mot flera personer innan han eller hon sprang mot en närliggande tunnelbanestation, skriver tidningen Bild.

Tunnelbanan i staden stängdes av. Lokala myndigheter stoppade också all kommunal trafik med bussar, spårvagnar och tåg i området. Münchens järnvägsstation evakuerades.

Enligt polisen dödades minst sex personer i köpcentrumet. Många skadades också.

På fri fot

Gärningsmannen eller gärningsmännen var på fredagskvällen ännu på fri fot. Polisen misstänker att det handlar om ett terrordåd.

– Vi tror att det rör sig om urskiljningslöst skjutande, säger en talesperson för Münchenpolisen.

Skottlossningen ägde rum Olympia Einkaufszentrum, som ligger i närheten av stadion där olympiska spelen hölls i München 1972. Polishelikoptrar hovrade över området och köpcentrumets personal evakuerades. Polisen uppmanade boende i området att hålla sig inomhus.

Senare på kvällen förekom vittnesuppgifter om att skottlossning pågick på minst tre platser i München, men det dementerades senare bayerska radiostationen BR.

Inga svenskar såvitt känt

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen från ambassaden i Berlin.

– Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar. Vi uppmanar svenskar i området att iaktta vaksamhet, följa rekommendationer från myndigheterna och följa utvecklingen i medier, säger Jon Pelling på departementets presstjänst till TT.

Semesterlediga Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP) satt på ett regionaltåg i München när han via Twitter fick kännedom om dödsskjutningarna.

– Jag känner en stark oro för att händelser som denna inträffar allt oftare, och jag känner oro för de drabbade och deras anhöriga. Man kan fråga sig hur mycket skräck ett samhälle tål, säger han till TT.