Den misstänkte skytten befinner sig i fängsligt förvar och situationen uppges vara under kontroll.

– Detta är förstås varje förälders värsta mardröm, sade den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, som befinner sig i Davos i Schweiz, efter dådet.

La Loche ligger i en glesbebyggd del av Kanada. Samhället har omkring 3 000 invånare och ligger i provinsen Saskatchewan.

Greps utanför skolan

– Klockan 13.47 greps en manlig person utanför skolan och ett skjutvapen togs samtidigt i förvar, sade Maureen Levy, befäl vid Kanadas ridande polis, vid en presskonferens som hölls i natt (svensk tid) några timmar efter skjutningen.

Levy sade också att polisen inledningsvis hade fått uppgift om att det rörde sig om fem dödsoffer, men att man för närvarande bara kunde bekräfta fyra dödsfall. Flera människor ska också ha skadats i dådet, men det är oklart hur många.

Myndigheterna kommer inte att offentliggöra offrens identitet medan utredningen pågår, enligt Maureen Levy.

Larmet att "en person avlossar skott i samhället" kom runt klockan 13 och elever ska ha rapporterat att fem till sex skott hade hörts. Utredarna har också spärrat av en andra möjlig brottsplats i närheten av skolan, enligt Levy.

Den lilla ortens borgmästare Kevin Janvier hade då tidigare sagt till kanadensiska medier att händelsen kan ha inletts i den misstänkte gärningsmannens bostad.

– Jag är inte 100 procent säker på vad som har hänt, men det startade i hemmet och slutade i skolan.

Tonåringar på skolan

Flera vittnen ska ha rapporterat att den misstänkte gärningsmannen var "en pojke", som antingen var elev nu eller som tidigare gått på skolan.

La Loche ligger i en glesbebyggd del av Kanada. Samhället har omkring 3 000 invånare och ligger i provinsen Saskatchewan. Skolan där skjutningen ägde rum är en high school, enligt CTV News Saskatoon vilket innebär att eleverna som går där är tonåringar.

Masskjutningar på skolor är relativt ovanliga i Kanada som har striktare vapenlagar än sin granne USA. Den hittills värsta ägde rum 1989 på ett college i Montreal då 14 elever sköts till döds.