Fakta: 52 skottlossningar förra året

Den 31 januari i år sköts en man i benen utanför en restaurang på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg.

Totalt under fjolåret rapporterades 52 skottlossningar. I dem dog fyra personer och 21 skadades, enligt Göteborgs-Posten.  

De skadade fördes till Sahlgrenska och Östra sjukhuset som båda ingår i Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). Enligt SU:s presstjänst togs åtta skadade in till dessa sjukhus.

– Av dem är tre allvarligt skadade, men tillståndet bedöms som stabilt, säger informationschefen Isa Klang.

Två bedöms som lindrigt skadade.

– För de tre återstående har jag ännu inte fått någon skadestatus. Men jag har inte hört något om livshotande skador, säger Klang.

Minst två gärningsmän öppnade eld med automatvapen inne på restaurangen på Vårväderstorget på Hisingen. De lämnade sedan platsen i bil, enligt polisen.

Ingen har gripits och polisen har än så länge inga spår efter bilen. Men olika fynd har säkrats på brottsplatsen och förhör pågår med ett stort antal personer.

Larmet om den våldsamma skottlossningen kom 22.23 på kvällen. Enligt TT:s fotograf på plats låg en person kvar vid restaurangens entré. Den livlösa kroppen var täckt av en filt.

– Det är klart att det här inte är vanlig brottslighet, det är grov brottslighet, och mycket talar för att det är gängrelaterat, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid Region Väst.

Polisen skickade ett stort antal patruller till platsen. Ett tiotal personer togs in för förhör och man startade omgående operation dörrknackning.

Området kring torget var fortfarande på torsdagsmorgonen avspärrat för teknisk undersökning.

Många anhöriga och vänner till de skadade sökte sig till sjukhusens akutintag under natten. Polisen skickade flera bilar till sjukhusen för att hålla ordning.

– Det har varit upprörd stämning, säger en polis till gt.se.

– Det här drabbar så många människor, deras familjer och släkter, säger Torleif Larsson, stadsdelschef för Västra Hisingen, som aktiverat sin krisberedskap och nu ser till att både socialarbetare och andra rör sig mer i området.

Tillsammans med församlingar och andra organisationer ska man också öppna samlingslokaler dit folk ska kunna komma för att samtala och söka hjälp.

Peter Johansson, sektorschef inom utbildning, har själv varit med och ringt runt så att alla skolor och förskolor fått information.

– Vi vet utifrån tidigare händelser att det kan vara någon som har en släkting eller liknande som är berörd och vi vill att det ska finnas beredskap för det, säger han.

– Det handlar om att skolorna och förskolorna har kontakt med elevhälsoteam, psykologer, kuratorer och så vidare, och att man har beredskap för att föra samtal om det här.

Flera internationella medier har uppmärksammat händelsen och bland andra BBC, CNN och al-Jazira har dödskjutningen högt upp på sina nyhetssajter.