Fakta: Europol

EU:s polisorgan Europol, Europeiska polisbyrån, inrättades 1992. Dess syfte är att hjälpa EU-länderna till ett effektivare samarbete mot grov, gränsöverskridande brottslighet och terrorism.

Europol har en europeisk och en nationell del. I den europeiska delen arbetar analytiker och experter anställda av Europol. Den nationella delen består av sambandsmän från medlemsländerna.

I Sverige finns en enhet vid polisens nationella operativa avdelning, (noa), som fungerar som sambandsorgan mellan Europol, övriga EU-länder och svenska polisen.

Källor: NE och polisen

Sex månader efter det att polismyndigheter i EU gick samman om en gemensam webbplats med en lista på efterlysta förbrytare konstaterar Europol att 14 av de eftersökta kunnat gripas. I åtminstone åtta av fallen kom polisen på rätt spår tack vare den digitala "most wanted"-listan.

På listan presenteras de misstänkta eller dömda med foto och kortfattad beskrivning, intill ett tips-formulär. De efterspanade misstänkts för grova brott som terrorism, våldtäkt, rån eller mord.

Tips avgörande

Uppmärksamheten listan fick i medierna och tips från allmänheten har haft stor betydelse för att kunna gripa dessa åtta, skriver Europol i ett pressmeddelande.

Men fortfarande är 28 personer som sattes upp på den ursprungliga listan utom räckhåll för polisen. Tre av dem söks av den svenska rättvisan.

En av dem är en 25-årig svensk nazist, aktiv i Svenska motståndsrörelsen, misstänkt för ett knivmordmord i Vallentuna september 2012. Mannen är fortfarande på fri fot snart fyra år efter dådet.

Beväpnad

På listan finns också en 41-årig man, misstänkt för mord och mordförsök efter en skottlossning i Norrköping i januari i år. På listan beskrivs han som beväpnad och farlig, och troligen medlem i kriminella nätverk i flera europeiska länder.

Den tredje svensken är en 32-årig man, dömd till 14 års fängelse för mordförsök. Mannen dömdes för att i februari 2013 ha slängt ut sin sambo från balkongen på sjätte våningen.