– Vi kan just nu inte utesluta några teorier.

Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, om att det kan vara ett terrordåd som låg bakom den ryska flygkraschen i Egypten.

Fakta: Tidigare olyckor

Flygbolaget Kogalymavia, numera också kallat Metrojet, startade 1993 och transporterade då oljearbetare i Ryssland.

Ett Tupolevplan från Kogalymavia som hyrts in av ett iranskt bolag kraschade 2010. Planet började brinna och 41 passagerare skadades.

På nyårsdagen 2011 dog tre passagerare när ett 28 år gammalt Tupolevplan från flygbolaget började brinna i norra Ryssland.

Nu har Kogalymavia slutat använda Tupolev och har nio Airbus. Den Airbus A321 som störtade i Egypten var 18 gammal och har tidigare flugits av libanesiska bolaget MEA, turkiska Onur Air och Saudi Arabian Airlines, rapporterar ryska affärstidningen Kommersant.

– Vi utesluter ett tekniskt fel och något misstag av besättningen, säger Aleksandr Smirnov, ställföreträdande chef för flygbolaget Kogalymavia, enligt Reuters.

Han uppger att planet i utmärkt skick och besättningen var kontrollerade både medicinskt och ur säkerhetssynpunkt.

Spekulationerna om vad som orsakade den värsta flygolyckan i rysk historia har varit intensiva – och lär inte minska efter hans uttalanden. Efter de första analyserna av de svarta lådorna säger utredare att planet slets sönder i luften, något som enligt flygbolaget omöjligen kan inträffa på grund av tekniska fel. Piloterna hade inte ens tid att slå larm.

Skada på planet

Samtidigt visar analyserna också att planet inte träffats av något föremål från utsidan, exempelvis en robot. Om då varken tekniska fel eller mänskliga faktorn ligger bakom är en sprängladdning ombord en möjlighet.

I olika forum på nätet diskuteras tidigare fotografier på flygplanet, en 18 år gammal Airbus A321, där en skada syns på stjärtfenan. Men enligt Kogalymavia var den skadan fullt ut reparerad före kraschen.

Flygbolaget, som också kallas Metrojet, har de senaste åren drabbats av ett par svåra olyckor. Och kanske har landets ekonomiska kris, där ryssarna kraftigt dragit ner på utlandsresorna, också drabbat bolaget för enligt det fackliga organet Rostrud har de anställda inte fått lön på två månader, skriver AFP.

Kan vara terror

Anhängare till extremistgruppen Islamiska staten (IS) i Sinai har tagit på sig skulden, men det har tidigare avfärdats av Moskva. Enligt Kreml kan dock en terrorattack inte uteslutas, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Vi kan just nu inte utesluta några teorier, säger Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin.

De egyptiska utredarna får hjälp av ryska och franska kollegor.

Samtliga 224 människor på planet omkom när det störtade i den norra delen av den oroliga Sinaiöknen, 23 minuter efter starten från turistorten Sharm el-Sheikh.

Under måndagen landade ett plan med kvarlevorna efter 144 av offren i S:t Petersburg, där identifieringen har inletts.