– Kort och gott kan man säga att det kommer att vara halt, säger Alexandra Ohlsson.

Fakta: Klass 1-varning på grund av ishalka

SMHI har tre varningsklasser. Klass 3 är den allvarligaste och utfärdas vid mycket extremt väder.

Klass 1-varning innebär en väderutveckling som väntas innebära vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

En varning klass 1 utfärdas exempelvis då det föreligger risk för isbeläggning på vägbanor, då det är väder som medför ishalka. Bland annat kan det handla om regn som följs av snabbt fallande temperatur till noll grader eller kallare på vägbanan.

De varningar som SMHI har utfärdade för eftermiddagen och kvällen gäller Skåne, västra delarna av Småland, Halland, Västra Götalands län samt Värmland och Örebro län.

Varningen gäller för måndagskvällen och under natten mot tisdagen i de södra och västra delarna av landet upp till och Värmland.

Redan på eftermiddagen skadades fem personer i en krock i Bergsjöbacken i Göteborg med flera bilar inblandade. Halka ses en möjlig olycksorsak, enligt polisen.

Senare under kvällen inträffade en singelolycka i Skövde, där en bil körde av vägen och slog runt. Dock klarade sig passagerarna i bilen utan skador.

Flera olyckor

Enligt Jenny Widén, presstalesman för polisen i Västra Götaland, rapporterade polispatrullen på olycksplatsen i Skövde att det var mycket halt. Hon säger att det har varit flera mindre olyckor där halkan kan vara en trolig orsak.

– Sedan är ju många medvetna om att det skulle bli halt i dag, så förhoppningsvis tänker sig folk för och kör lite försiktigare, säger Jenny Widén.

Svåra problem

Ett nederbördsområde med mildare luft är på väg in från väster och när det regnar på kalla vägbanor kan det bli svåra problem med halka.

– I västra halvan av Götaland samt i Värmland och i Örebro län är det risk för halt väglag, i samband med att vi får in fuktigare luft. Och vi har gått ut med en varning för ishalka i samband med det, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Hon säger att det samtidigt är risk för frosthalka i östra halvan av Götaland och i östra Svealand. Under kvällen och natten kommer problemen med ishalka att förskjutas österut.

– Nederbörden kommer att kunna ge lokal ishalka, innan dess har vi frosthalka. Kort och gott kan man säga att det kommer att vara halt, säger Alexandra Ohlsson.

Under natten till tisdagen och på tisdagsmorgonen har halkproblemen troligen nått bland annat Stockholmsområdet, bedömer SMHI.

– Man bör ta det försiktigt i morgontrafiken på tisdagen, Alexandra Ohlsson.

Men snart blir det varnare igen. Tiodygnsprognosen domineras av milt väder, på fredag kan det bli upp mot tio grader varmt i södra Götaland.