Flera personer i Jönköpingstrakten tros den senaste tiden ha blivit allvarligt sjuka av felaktigt hanterat kycklingkött. I minst sex fall har personerna behövt sjukhusvård, rapporterar Jönköpings-Posten.

– Alla kommer att överleva. Med de är svårt sjuka och varje patient måste ligga inne på sjukhus ett antal dagar, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkrare i Region Jönköpings län, till tidningen.

Enligt Peter Iveroth har den senaste veckan sex personer behövt vård vid infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov på grund av campylobakter, den vanligaste bakterien som orsakar magsjuka.

Kycklingkött som har tillagats på fel sätt är den vanligaste smittkällan.

– Den viktigaste åtgärden är att vi konsumenter måste lära oss att hantera kycklingfilé på ett korrekt sätt så att vi inte sprider bakterierna på skärbrädor, knivar och händer till maträtterna vi serverar. Kycklingen måste dessutom vara väl genomstekt, den får inte vara rå i mitten, säger Iveroth.