De båda flickorna berättar för TT att de hade cyklat ner till badet innan lunchen för att ta ett dopp. På badet finns en slags bassäng där sjövattnet har avgränsats med bryggor runtom.

När flickorna precis hade kommit i vattnet var det två kompisar till den unga kvinnan som bad om hjälp.

– "Kan ni hjälpa oss? Hon kan inte simma", sa de. Och vi trodde att de skojade. Men sedan märkte vi hur hon sjönk under vattnet, säger Elsa Mattsson.

"Vi måste rädda henne"

De berättar att de inte hann fundera på saken utan bara tänkte att "vi måste rädda henne".

Elvira dök ner och tog tag i kvinnans arm och drog upp armen mot ytan. Elsa hjälpte till och flickorna lyckades vända på kvinnan, så att hon låg med magen uppåt, och drog in henne till stranden.

Efter det kom flera vuxna till undsättning och larmade 112 och ambulans kom till platsen.

– Vi var jättechockade och lite rädda och det var lite läskigt, säger Elvira Gille.

De beskriver att de bara såg ögonvitorna på kvinnan och att hennes läppar var blå och lila. Men när hon kom upp ur vattnet började hon att blinka och kräkas upp vatten.

Cyklade hem och berättade

Flickorna cyklade hem till Elsas familj och berättade vad de hade varit med om. Sedan cyklade de tillbaka för att ta reda på hur det hade gått för kvinnan och fick då veta att det förmodligen skulle ordna sig.

Efter allt som har hänt känns det bra, berättar de, men också omvälvande.

– När man tänker efter så har vi räddat någons liv kanske, säger Elsa Mattsson.

– Vi är väldigt darriga och vet inte riktigt vad vi ska säga, säger Elvira Gille.

När de har berättat om händelsen för sina nära har de fått mycket beröm.

– Folk har sagt "åh, vad vi är stolta" och "vad duktiga ni var, ni är verkligen hjältar". Man känner sig jätteglad över att man räddat någons liv. Det är jättestort, säger Elvira Gille.

Stolt förälder

Cecilia Mattson är stolt mamma till Elsa Mattsson.

– Det är speciellt. Det är stort. Det är två barn som har räddat en ung kvinna. Att de har lyckats dra upp en vuxen person, från ganska djupt, det är över en meter. Kvinnan låg på botten. Det är fantastiskt. Vi är så stolta föräldrar, säger Cecilia Mattson.

Kvinnan, som enligt polisen är 21 år, fördes med ambulans till sjukhus.

– Det är en hjälteinsats av två så unga tjejer att lyckas bärga upp en vuxen individ och dessutom uppmärksamma det här. Det är superbra gjort av dem, vi är väldigt glada för deras insats, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl vid Örebropolisen.