Fakta: Florida i siffror

Blev USA:s 27:e delstat den 3 mars 1845.

Antal elektorer: 29

Antal invånare: 20,2 miljoner

Andel spansktalande, så kallade hispanics: 25 procent

Andel svarta: 17 procent

Andel med högskoleexamen: 27 procent

Medianinkomst per hushåll och år: motsvarande cirka 406 000 kronor

Andel som lever i fattigdom: 16 procent

Donald Trumps genomsnittliga opinionsstöd: 47,2 procent

Hillary Clintons genomsnittliga opinionsstöd: 48,2 procent

Källa: US Census Bureau, Floridas delstatsregering och Real Clear Politics

Fakta: Elektorer väljer president

USA:s presidentval avgörs av elektorer, de ombud som väljarna i de 50 delstaterna utser. Totalt finns 538 elektorer, minst 270 krävs för att bli president.

Den kandidat som får flest röster i en delstat får alla elektorsröster där (bortsett från i Maine och i Nebraska där elektorerna fördelas efter resultatet i olika valkretsar). Det betyder att vinnaren inte nödvändigtvis får flest röster totalt i landet.

Den största delstaten är Kalifornien med 55 elektorer, därefter följer Texas med 38 och New York med 29. Störst bland de mycket jämna delstater där valet faktiskt avgörs är i nuläget Florida med 29 elektorer, Ohio med 18 och North Carolina med 15. Bland vågmästarstaterna finns också Arizona (11), Colorado (9), Iowa (6), Nevada (6) och New Hampshire (4).

Källa: Real Clear Politics och TT:s arkiv

De lummiga gatorna i Orlando talar sitt tydliga språk. Färgstarka reklamskyltar för lokala politiker, demokraten Clinton och republikanen Trump ropar ut sina budskap i korsningar och framför hus. Här kan inte någon undgå att det snart är val – och Orlandoborna är tydliga med sina åsikter:

– Jag har redan förtidsröstat på Donald Trump. Han kommer att stå upp för oss på riktigt och säkra våra gränser, säger säljchefen Lori Picillo som beskriver sig själv som oberoende mittenväljare och som just parkerat sin bil i centrum.

Sjukpensionären Timothy Harris, som väntar på bussen på Orange Avenue strax intill, tycker annorlunda.

– För lite kunskap är farligt. Hillary har erfarenhet och förstår världen, som hur man förhandlar med Iran, säger han.

Arbetslöse Will B, som inte vill uppge hela sitt namn, instämmer. Han får inte rösta eftersom han straffats för brott, men om han kunde skulle han stödja demokraten, främst för hennes löften om skärpta vapenlagar och förbättrade rasrelationer.

– Trump är en opportunist, han har för stort ego, säger han.

Intensiv uppvaktning

I nuläget skiljer bara en procentenhet mellan kandidaterna här, Clinton är en noslängd före enligt de senaste mätningarna. Det innebär att Floridas invånare under valrörelsens sista skälvande dagar blir föremål för ännu mer intensiva tv-reklamkampanjer och dörrknackning.

Väljare TT talat med säger att de är trötta på valrörelsens pajkastning och längtar efter att den ska vara över.

– Det enda jag önskar är att vi får en person i Vita huset som skyddar demokratin och fixar ekonomin, säger den venezuelanskamerikanske vaktmästaren Sixto Reyes resignerat.

Men det verkar inte kampanjerna ta hänsyn till. Häromdagen talade en taggad Donald Trump i Pensacola i nordväst om "Hillarys korruption". Och Clinton attackerade Trumps skatteplanering och "störande beteende" gentemot kvinnor i Sanford. Till helgen kampanjar Trump i Tampa, rockartisten Jon Bon Jovi håller konsert för Clinton och president Barack Obama väntas hit. Bland andra.

– De kommer igen och igen och igen. Till och med jag är förvånad över den massiva uppvaktningen. Men både Clinton och Trump vet att de måste ta hem Florida, säger Aubrey Jewett, statsvetare vid University of Central Florida och författare till flera böcker om delstatens politik.

Byter färg

Varför är då den palm- och krokodiltäta halvön i sydväst så viktig för landets politiker? Det beror främst på att Florida är den största vågmästarstaten, med 29 eftertraktade elektorer. Och befolkningen – som består av stora minoritetsgrupper av spansktalande och svarta samt många militärer och pensionärer – har en historia av att byta politisk färg. 1996 såg Floridaborna till att få demokraten Bill Clinton omvald, vid de två efterföljande valen stödde de republikanen George W Bush och de senaste åtta åren har de stått bakom demokraten Barack Obama.

– Men Floridavalen har också haft minst genomsnittlig segermarginal i hela USA under de senaste fem valen. Det är oftast väldigt jämt här, säger Jewett.

I år visar statistik från den pågående förhandsröstningen att valdeltagandet bland registrerade demokrater i allmänhet och svarta i synnerhet har sjunkit jämfört med för fyra år sedan. Det borde vara ett stort orosmoln för Clintonkampanjen. Trump å sin sida, har problem med att få stöd från den stora spansktalande befolkningen.