"Kom ihåg, Yeonmi-ya, att även när du tror att du är ensam kan fåglarna och mössen höra dig viska", brukade hennes mor under uppväxten säga till Yeonmi Park när hon skulle gå hemifrån.

Fakta: Yeonmi Park

Yeonmi Park (Pak Yeon-Mi på koreanska) föddes den 4 oktober 1993 i Hyesan, nära den kinesiska gränsen, i norra Nordkorea. Familjen hade det relativt gott ställt tills fadern åkte fast för illegal handel med metaller. Han sattes i fångläger och familjen miste alla sina privilegier, vilket ledde till att de två döttrarna svalt.

I mars 2007 flydde Yeonmi Park tillsammans med sin mor till Kina, där de hamnade i händerna på människohandlare, som sålde dem vidare. Båda två blev under de två år de var på flykt i Kina utsatta för våldtäkter, övergrepp och misshandel.

I februari 2009 lyckas de med hjälp av kristna missionärer fly genom Gobiöknen in till Mongoliet och vidare till Sydkorea.

Den nordkoreanska diktaturen har i sin propaganda kallat henne för "den giftiga svampen som växte ur en sophög" och "människorättspropagandamarionett".

Ger i dagarna ut självbiografin "För att kunna leva – en nordkoreansk flickas resa till frihet".

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land och leds sedan sju decennier av Kim-ätten, som genom kommunistisk diktatur styr de 25 miljoner invånarna med järnhand.

Den nuvarande diktatorn Kim Jong-Un tros vara född 1983 eller 1984. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Den officiella ideologin i enpartistaten hyllar nationellt oberoende och självtillit, som innebär att alla medborgare måste sätta samhällets intressen framför sina egna. I praktiken har politiken inneburit isolationism, förtryck och svält.

FN:s människorättsråd (UNHRC) lade 2014 fram en rapport som dokumenterade systematiska, utbredda och grova brott som mord, förslavning, tortyr, våldtäkt, framtvingade aborter, tvångsförflyttning, försvinnanden, svält och förföljelse. Utredningen slår fast att regimen har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

Västvärlden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen.

Källa: Nationalencyklopedin och Landguiden.

– Nordkorea är som ett fängelse, så i princip växte jag upp och fostrades i fångenskap, utan att ens veta vad frihet vad är. Jag trodde att det var så världen såg ut, säger Yeonmi Park till TT.

Hennes berättelse kastar inte bara ljus över livet i Nordkorea, utan är även ett vittnesmål om den människohandel som drabbar många av dem som lyckas ta sig därifrån.

Tretton år gammal flyr Yeonmi Park och hennes mor till Kina. Men de människor som hjälper dem över den frusna Yalufloden visar sig vara människohandlare, som säljer dem vidare som boskap.

– Att tala om våldtäkter och sexuella övergrepp innebär slutet på ditt liv som flicka, för i Asien är renheten och oskulden allt för flickor och kvinnor. Det var jag tvungen att ge upp helt.

"Som att förråda Gud"

Efter två år i Kina lyckas de med hjälp av kristna missionärer ta sig till Mongoliet. Beväpnade med sömnmedel och rakblad – för att kunna ta livet av sig om de blir gripna – vandrar de i isande kyla genom Gobiöknen. Den natten börjar hon hata diktatorn Kim Jong Il, skriver hon i självbiografin "För att kunna leva".

– Det var som att förråda din gud, berättar Yeonmi Park.

– Den fysiska flykten var lätt, men den emotionella flykten var väldigt svår. Jag tappade fullständigt tron på mänskligheten och vågade inte lita på någon. Den tron fick jag tillbaka genom boken.

Beslutet att skriva om flykten och övergreppen fattade hon tillsammans med sin mor och syster. Men att berätta sanningen har haft ett högt pris.

– Hela mitt liv hade jag kämpat för att vara normal. När jag började skriva var jag 21 och undrade hur folk skulle kunna se mig som en normal människa om jag skrev ner hela sanningen.

Förtalskampanj

Hennes historia har inte bara rört många människor utanför Nordkorea, utan har också skakat regimen.

– I början trodde jag att jag bara riskerade mitt eget liv. Jag kunde inte förstå hur en 13-årig flickas minnen kunde hota Kim Jong-Un. Senare insåg jag att jag inte bara satte mitt eget liv i fara, utan även andra människors, säger Yeonmi Park.

När hon skrev på boken dök plötsligt en propagandafilm upp på Youtube, där släktingar och vänner i Nordkorea medverkar.

– Det var så oerhört grymt att se mina kära, som var den största orsaken till att jag gjorde detta, användas för att förtala mig. Men det var samtidigt det enda sättet jag kunde få se deras ansikten igen. Nu vet jag åtminstone att de är vid liv, säger hon, men tillägger att hon inte vet hur det gått för dem.

Efter sex år i Sydkorea har Yeonmi Park flyttat till USA, men reser nu världen runt för att berätta om sin självbiografi. När hon är färdig med det vill hon studera och försöka ta tillbaka en del av allt som hon gick miste om under uppväxten.

– Hela mitt liv har jag varit tvungen att viska och att vara osynlig. Nu vill jag ta igen det och var så högljudd som möjligt, säger hon och skrattar.