Fakta: Kogalymavia/Metrojet

Flygplanet i lördagens krasch är av typen Airbus A-321 och flögs av det ryska bolaget Kogalymavia. Bolaget bildades 1993 och bytte 2012 namn till Metrojet.

Sedan start har bolaget tillhandahållit både reguljär trafik och chartertrafik från olika ryska städer. I flottan ingår flyg av typen Airbus A-320 (två stycken) och Airbus A-321 (sju stycken).

Enligt en rysk kommitté som undersökt nedslagsplatsen är det ännu för tidigt för att dra slutsatser om varför planet störtade.

– Sönderfallet började i luften och delarna spreds över ett stort område, säger Viktor Sorochenko till nyhetsbyrån RIA-Novosti enligt AFP.

Flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll tror att utredningen kommer bli mycket svår. Bara att hitta alla vrakdelar kommer att ta tid. De nya uppgifterna pekar på att kraschen orsakats av någon form av våld.

– Det kan vara flera olika saker som orsakat detta våld, antingen sabotage, nedskjutning eller en bomb. Det kan också vara styrsystemet, eller till styrsystemet hörande roder, som fallerat, säger han till TT.

Kan ta månader

Samtidigt försöker egyptiska analytiker att få ut informationen från de två svarta lådorna, vilket kan ta flera dagar. President Abd al-Fattah al-Sisi säger att det kan ta månader innan utredningarna är klara.

– Det här är en komplicerad fråga som kräver avancerad teknik och breda undersökningar som kan ta månader, säger presidenten enligt Reuters.

Det ryska bolaget Kogalymavias resterande Airbus A321 får flygförbud. Den ryska flygmyndigheten Rostransnadzor har stoppat flygbolagets alla flygningar med den berörda flygplansmodellen till dess att orsaken till lördagens tragiska händelse är utredd, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Interfax. Uppgiften dementeras dock av företaget som enligt nyhetsbyrån RIA inte säger sig fått några sådana direktiv från flygmyndigheten.

224 omkom

Hittills har 163 av de totalt 224 personerna ombord hittats, uppger en militär som deltar i sökandet. Sökområdet har i dag utvidgats till ett femton kvadratkilometer stort område runt nedslagsplatsen.

– Vi hittade en treårig flicka åtta kilometer från vraket, säger han.

På söndagskvällen lyfte ett ryskt plan med 162 kroppar ombord från Kairos flygplats för att föra hem de omkomna till S:t Petersburg i Ryssland. Planet väntas landa vid tretiden i natt svensk tid. I Ryssland är landssorg utlyst. På söndagen vajade flaggorna på halv stång och nöjesprogram på tv var inställda.

Samtliga 224 passagerare omkom i olyckan när planet slog ned i nordligaste Sinai. Det spekuleras om att extremistiska Islamiska staten (IS), som har tagit på sig dådet, ligger bakom. Detta avvisas av Kairo, Moskva och flera experter.