Fakta: Annorlunda flygkapningar

Flygplanskapningar har blivit ovanliga sedan terrorattackerna i USA den 11 september 2001. Då kapades fyra passagerarflygplan på den amerikanska östkusten av terrorister knutna till al-Qaida. Två störtade in i World Trade Centers tvillingtorn i New York. Ett av planen störtade i försvarshögkvarteret Pentagon i Virginia och det sista kraschade på ett fält i Pennsylvania. Totalt dödades närmare 3 000 personer. Säkerheten på världens flygplatser har höjts kraftigt sedan dess.

Februari 2014: Ett Ethiopian Airlines-plan på väg mot Rom med 202 människor ombord landas i Genève av flygplanets styrman, som där söker asyl.

Februari 2014: En berusad ukrainare kapar ett Pegasus Airlines-plan på väg mot Istanbul i Turkiet med 110 människor ombord. Mannen som hävdar att han har sprängmedel i planet skriker "Låt oss åka till Sotji", där Ryssland håller vinter-OS. Kaparen övermannas i Istanbul i Turkiet där planet landar. Ingen skadas.

September 2009: En boliviansk predikant och före detta narkoman kapar ett Aeromexico-plan på väg mot Mexico City med 104 människor ombord. Mannen hävdar att han har ett "gudomligt uppdrag" och visar upp juice-burkar fyllda med sand som han hävdar är bomber. Ingen skadas.

Oktober 2006: En obeväpnad desertör från den turkiska armén kapar ett Turkish Airways-plan med 113 människor ombord på väg från Tirana i Albanien till Istanbul i Turkiet. Mannen, som hävdar att han har en bomb, säger att han är en kristen konvertit och har ett meddelande till påve Benedictus. Ingen skadas.

September 2005: En man i rullstol och hans son kapar ett flygplan med 25 människor ombord på väg från Florencia till Neiva i Colombia och tvingar planet att landa i Bogotá innan de ger upp. Männen som hävdar att de är beväpnade med handgranater kräver kompensation för en husrannsakan i sina hem 14 år tidigare. Ingen skadas.

Källa: AFP.

Strax före klockan två bekräftade Cyperns regering att dramat var över. Kaparen hade då efter sex timmar lämnat planet med händerna över huvudet och kunde därefter gripas av cypriotisk polis.

Inga sprängämnen har hittats på mannen eller ombord på flygplanet och ingen skadades under flygkapningen.

"Inget terrorbrott"

På eftermiddagen gick cypriotiska myndigheter ut med att mannen inte är vid sina sinnens fulla bruk.

– Det här handlar inte om terrorism. Det handlar om en enskild handling från en psykiskt instabil person, säger Alexandros Zenon vid Cyperns utrikesdepartement till AFP.

Enligt Egyptens premiärminister är kaparen egyptier.

Det var vid halv nio på morgonen som piloten begärde tillstånd att få landa på flygplatsen i Larnaca. Planet var på väg från Alexandria till Kairo när kaparen tvingade piloten att flyga till Cypern. Han ska ha hotat att utlösa ett bombbälte.

– Han hade inget skjutvapen eller liknande. Vi vet inte om hans bombbälte är äkta, men för passagerarnas säkerhet tog vi hotet på allvar, sade Sherif Fathy, egyptisk minister med ansvar för flygtrafiken, tidigare under dagen.

Oklart motiv

En rad olika uppgifter om kaparens identitet och eventuella motiv florerade under dagen. I ena stunden ska mannen ha bett om ett möte med en representant från EU, i den andra att få flyga till en annan flygplats. Cypriotiska medier uppgav att mannen hade begärt politisk asyl i Cypern. Han uppgavs också ha en exfru i landet som han krävt att få träffa.

Planet parkerades en bit från terminalbyggnaden, omkring 200 meter från en strand där tiotals turister befann sig.

Ombord på planet fanns 56 passagerare, samt sju i besättningen, skriver Egyptair på sin hemsida. Utrikesdepartementet har inga uppgifter om några svenskar befann sig bland passagerarna.