Fakta: Dåden i Paris och Bryssel

Den 13 november 2015 slog beväpnade män och självmordsbombare till mot restauranger och konsertbesökare i centrala Paris samt området kring fotbollsarenan Stade de France. 130 personer dödades och hundratals skadades.

Några dagar senare dödades den som utpekats som hjärnan bakom dåden, belgaren Abdelhamid Abaaoud i ett polistillslag i Parisförorten Saint-Denis. En av gärningsmannen, belgaren Salah Abdeslam, jagades i sin tur under hela vintern innan han greps i Bryssel den 18 mars.

Den 22 mars 2016 sprängdes självmordsbomber på Zaventem-flygplatsen utanför Bryssel samt på tunnelbanestationen Maelbeek. Över 30 personer dödades. Polisinsatsen efteråt har bland annat lett till gripandet av en svensk, Osama Krayem, som anklagas för att ha varit med och förberett dåden.

Kaoset på Zaventemflygplatsen har fått exempelvis tidningen Le Soirs chefredaktör att ta fram storsläggan.

"Det här landet är sin egen värsta fiende", konstaterar Béatrice Delvaux i en ledare.

"Det här landet behöver inte längre terrorister för att spränga sig i bitar. Det håller på att göra det helt på egen hand. Har vi helt förlorat allt sunt förnuft? Är vi helt galna i det här landet, som inte bara försöker bevisa att vi inte behövs utan också att det gäller att undvika oss till varje pris?", rasar Delvaux ilsket över strejken.

"Oacceptabelt"

I tisdags låg trafiken till Bryssel nere i flera timmar under kvällen. Även på onsdagen fortsatte problemen med ett stort antal inställda flygningar.

Premiärminister Charles Michel är förbaskad.

– Det här är helt oacceptabelt. Det är en oansvarig strejk. Jag accepterar inte att ett fåtal tar hela landet som gisslan och riskerar både vår image och vår ekonomiska situation, säger Michel enligt nyhetsbyrån Belga.

Flygledarmyndigheten och facket skyller på varandra. Striden gäller bland annat flygledarnas pensionsålder.

Bröder utpekas

Under tiden fortsätter utredningen och jakten på personerna bakom både attentaten i Bryssel och attackerna i Paris i höstas. Tre personer som greps i södra Bryssel i tisdags som misstänkta för kopplingar till terrordåden i Paris släpptes på onsdagen.

Samtidigt kommer bud från terrorgruppen IS, via deras tidskrift Dabiq, som hävdar att bröderna Khalid och Ibrahim El Bakraoui – två av de självmordsbombare som slog till i Bryssel den 22 mars – skötte "alla förberedelser" inför dåden i såväl Bryssel som Paris.

"De här två bröderna samlade in vapnen och sprängmedlen", påstås i Dabiq, enligt AFP.