Fakta: Från befrielse till förtryck

Eritrea är en stat i nordöstra Afrika på 121 000 kvadratkilometer och med 5,2 miljoner invånare (2015).

Från 1889 var Eritrea en italiensk koloni, men efter andra världskriget blev det enligt ett FN-beslut en del av Etiopien. När etiopierna 1962 upphävde det självstyre som utlovats bröt ett befrielsekrig ut som varade i tre årtionden.

År 1991 intog rebellgruppen EPLF huvudstaden Asmara. Eritreanerna kunde 1993 utropa sin egen stat, med stöd av en ny regering i Etiopien. 1998–2000 rasade ett gränskrig mellan de båda länderna. Konflikten har förblivit olöst och alla försök att utveckla demokrati i Eritrea har avstannat. Landet har i stället blivit en isolerad och sluten förtryckarstat.

Huvudstad är Asmara (712 000 invånare, 2012)

Statsöverhuvud och regeringschef: Isaias Afwerki (president)

Befolkningen är ungefär jämnt fördelad mellan muslimer och kristna.

Källa: NE, Utrikespolitiska institutet

Flyktingströmmen från Eritrea är nästan störst i hela världen. Många av de ensamkommande barn som flytt regimen till Sverige har blivit utsatta för regimens långa arm.

Enligt vad en rad av varandra oberoende och samstämmiga källor uppger till TT har bland andra ensamkommande ungdomar blivit uppfångade av regimen och använts för pr och ekonomisk vinning. Regimvänner kan komma till exempelvis asylboenden och pressa ungdomar att gå till lördagens fest i Solna eller olika idrottsevenemang.

– Barnen lockas ibland frivilligt, men också med hot. "Du måste göra det, annars blir det inte bra för din familj som är kvar i Eritrea", kan de hota med, säger en källa som har pratat med många drabbade eritreanska ungdomar.

Hot, utpressning och kontroll är satt i system, säger källan och fortsätter:

– Människor har ju flytt från ett förtryck och sen fortsätter det förtrycket med långa armar. Man ska som flykting vara utom räckhåll men ändå är man förslavad.

När regimen får kontroll över dem som flytt kan de också tvingas betala skatt till Eritrea, en viktig inkomstkälla för diktaturen.

Regimkritiker: Inget att fira

Självständigheten är inget att fira, anser kritiker.

– De kallar det för ett silverjubileum, men det här innebär 25 år av förtryck, säger Yoseph Yohannes, känd svensk-eritreansk regimkritiker.

Han och flera andra oppositionella tvekar inte om varför regimen vill ha stor uppslutning till festen i Solna.

– De kommer att visa upp festen för det eritreanska folket i tv: "Titta, de här människorna är med mig (president Isaias Afwerki)". De vill visa att eritreaner inte flyr på grund av förtrycket utan av ekonomiska skäl. Det är en propagandagrej, säger Yoseph Yohannes.

Han säger också att regimen genom liknande evenemang får kontroll över eritreaner i Sverige, och noga följer vad de säger och gör.

– Det här är flyktingspionage och angivarverksamhet, det har jag sagt till Säkerhetspolisen, säger Yoseph Yohannes.

"Det är skrattretande"

2014 utvisades Eritreas högsta diplomat i Sverige på grund av bland annat flyktingspionage.

Sporthallen i Solna AB, som förvaltar Solnahallen där festen hålls, räknar med en lugn och nykter tillställning med mat och musik och uppemot 1 500 gäster.

Eritreas chargé d'affaires Yonas Manna Bairu avböjer att svara på några frågor.

– Ni kan publicera vad helst ni vill. Jag tänker inte kommentera något ni skriver i alla fall. Ni vet gott och väl varför, säger Yonas Manna Bairu.

Arrangören till jubileumsfesten, Eritreanska föreningen i Solna, slår ifrån sig anklagelserna.

– Det här är skrattretande. Det finns ingen sanning i det era källor har sagt. Det finns inget spionage, inget tvång. Festen är varken till för anhängare eller motståndare, det är en öppen fest där vi firar Eritreas 25-årsjubileum, säger ordförande Robel Tesfai.