Sjömilen mellan Rostock och Trelleborg är egentligen ingenting i sammanhanget. Sex timmars båttur är det enda som återstår av den långa flykten till Sverige.

Tusentals mil – på farliga hav, genom majsplantager, förbi taggtrådsgaller – är avverkade.

Nu behöver flyktingarna ingen gummibåt för att ta sig över havet. Men de behöver pass eller id-handlingar för att gå ombord på "MS Skåne" eller någon annan bekväm färja med toaletter, servering, taxfree och sköna säten.

– Många saknar pass och därför söker de nya vägar till Sverige. Normalt brukar det vara 300–400 personer som väntar här på färjan till Trelleborg, men nu är det ingen. Tjugotalet vuxna och barn som är här i dag har bestämt sig för att söka asyl i Tyskland, säger volontären Marcel som jobbar på ett flyktingläger i utkanten av Rostock.

"Otroligt ledsna"

Förra veckan hade hjälporganisationen Rostock Helps 14 läger öppna där flyktingar kunde sova, vila och äta i väntan på en färja till Sverige. Hundratals flyktingar kom varje dag.

Men bara några timmar efter Sveriges införsel av tillfälliga gränskontroller hände något.

– Jag tror att det bara dröjde två, tre timmar innan folk slutade att komma hit. Det spreds blixtsnabbt, säger Marcel till TT.

– De hade bättre koll på Sveriges gränskontroller än vi, säger volontärkollegan Alex, som inte heller vill uppge sitt efternamn.

Med biljett i handen hade vissa suttit och väntat på färjeavgångar i flera dagar. Men sedan var den helt värdelös eftersom passet saknades.

– Det var verkligen jobbigt att se uppgivenheten. Folk var otroligt ledsna och besvikna, säger Alex.

Läger stänger

Det är dagen efter och bara två transitläger håller öppet. I helgen blir det kanske bara ett. När TT besöker lägret på Industriestrasse plockas sängar bort. Behovet är inte lika stort längre.

– Många försöker hitta nya vägar till Sverige. Men fler än tidigare pratar faktiskt om att återvända till sina hemländer, säger Alex.

Rädslan för hur Sveriges asylpolitik utvecklas framöver är en orsak.

– De har familjemedlemmar, ofta sjuka, kvar i hemländerna som planerar att komma senare. Men de som befinner sig på flykt kan inte garantera att släktingarna kan komma till Sverige senare. Vi vet inte hur läget ser ut om ett år, säger Marcel.

Flyktingar fortsätter att komma till tågstationen Rostock Hauptbahnhof, men uppgivenheten där är desto större. Vissa väntar hopfullt vid färjeläget. Andra har valt en ny slutdestination.

– Min familj är redan i Sverige och jag skulle också vilja åka dit. Men det går inte längre. Det är jobbigt. Min plan är att vara här tills vidare, säger 22-årige Omar från Aleppo och som har flytt kriget i Syrien.

"Vill till Sverige"

Ett sätt som många nu väljer är att ta sig till Flensburg som gränsar till Danmark. Där går tåg och bussar vidare mot Danmark och Malmö. Pia Knies, som jobbar för organisationen Refugees Welcome Flensburg, har tydligt märkt av att Sverige infört gränskontroller på antalet flyktingar som nu kommer till stationen.

– De flesta säger att de vill till Sverige. Vi informerar om att det nu finns gränskontroller, men många utan pass vill vidare i alla fall. Alla blir ju inte kontrollerade på tåget, utan det räcker att ha en biljett, säger Pia Knies på telefon till TT.

– Vi berättar att de kan söka asyl i Tyskland, men de vill vidare, helt enkelt. Många säger att de har familj eller vänner i Sverige.