– Vi har aldrig sett något liknande i vårt land tidigare, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, till TT.

– Allt är fullt. Så nu säger de att vi ska hitta ett ställe att sova på själva. Men jag känner ingen här, säger 26-årige Raed Saeed al Shamiry från Jemen efter en natt i sin tunna jacka utomhus.

På fredagsmorgonen låg ett 30-tal personer och sov utanför Migrationsverkets ankomstboende, flera under bar himmel i regn. Några berättade att de registrerats i Malmö under torsdagen, men därefter tvingats lämna Migrationsverkets lokaler utan erbjudande om tak över huvudet.

– Jag förstår inte hur vi ska kunna hitta ett ställe på egen hand, säger 26-årige Nasratullah Ghanizada från Afghanistan som sitter utanför boendet och sveper ett täcke runt sig.

I helgen väntas kallare väder i sydligaste Sverige. SMHI flaggar för att temperaturen går under nollan nattetid, och det finns risk för snö. Trots det kan flyktingar återigen få sova ute, bekräftar Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket syd, för TT.

– Situationen är i alla delar akut. Boendeplatserna är inte slut, men vi får inte in så många platser som vi behöver.

Mässa blev vänthall

Malmömässan har under veckan förvandlats till ett jättelikt väntrum för asylsökande, där folk sover huller om buller på golven.

– Vi försöker dirigera om människor, till exempel om de kan få bo hos släkt eller vänner, och på så vis frigöra utrymmen, säger Sonny Johansson, Migrationsverkets arbetsledare på plats, till TT.

Ungefär tre av tio personer brukar kunna skaffa sig boende på egen hand, enligt Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

– I så fall prioriterar vi att registrera dem, säger han till TT under ett besök i vänthallen.

– Det här är en helt unik situation. Vi har aldrig sett något liknande i vårt land tidigare.

Kravlista till regering

Staten måste se till att flyende barnfamiljer inte riskerar att tillbringa natten under bar himmel i Malmö, underströk kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) under en extrainsatt presskonferens på fredagen, då hon lade fram en tolvpunkters kravlista till regeringen.

De viktigaste punkterna är att asylsökande ska kunna transporteras direkt från tågstationen i Hyllie till Migrationsverkets kontor i andra städer, att Migrationsverkets kapacitet för registrering och anvisning stärks och att Migrationsverket undantar Malmö när det gäller nya anläggningsboenden.

– Det är orimligt att polisen bussar alla asylsökande till Migrationsverket i en enda stad. Det är orimligt att försvaret har sina fordon i fordonshallar medan flyende får övernatta på gator och torg, sade Stjernfeldt Jammeh och efterlyste även större engagemang från andra kommuner.

Frivilliga vill hjälpa

Migrationsverket har länge bett andra myndigheter om hjälp. Evakueringsplatser har erbjudits, men enligt verket är alla tillgängliga resurser nu uttömda.

Lunds stift har dock meddelat att församlingarna i Malmö och Lund kan erbjuda 400 platser för flyktingar och asylsökande. Och enligt frivilligorganisationen Kontrapunkt finns visst boendeplatser, menar samordnare Sofie Malm som berättar att man inhyste 100 asylsökande i Malmö natten till fredag.

– Det finns, vi har bara inte fått någon förfrågan från myndigheterna, säger hon och fortsätter:

– Vi fortsätter att hålla öppet i helgen, och har drygt hundra lediga platser.