Enligt den svenska gränspolisen har dansk polis avvisat runt 60 flyktingar som inte vill söka asyl i Sverige och som själva har valt att återvända till Danmark. Exakt vad som hänt, och var dessa människor nu befinner sig, verkar ingen kunna svara på.

– Det finns lite olika uppgifter och vi försöker bringa ordning i det själva, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, till TT.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tog upp frågan med sin danske kollega vid dagens EU-möte i Bryssel.

– Han saknade kunskap om situationen och skulle återkomma, sade Ygeman till SVT efter mötet.

Kritisk mot Danmark

Trots att Sverige infört gränskontroller minskar inte flyktingströmmen. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är mycket kritisk mot Danmark, som han anser bör ta sitt ansvar både i migrationsfrågan och när det gäller säkerhetssituationen i Europa.

Det är anmärkningsvärt att landet, en vecka efter terrorattackerna i Paris, inte har gränskontroller, säger Morgan Johansson.

– Vi behöver alla filter vi kan i Europa för att veta vilka som rör sig.

Avvisar svenskt krav

Venstres talesperson i integrationsfrågor Marcus Knuth avvisar det svenska kravet i en intervju med danska TV 2

– Som Sverige har bäddat får man ligga. Det låter ju vackert när Sverige först bjuder in alla världens flyktingar till landet, men när systemet sedan brakar samman vill de skjuta ansvaret vidare.

Morgan Johansson menar att om den svenska och danska polisen inte kan lösa situationen med flyktingarna som återvänder till Danmark måste frågan upp på regeringsnivå.

– Det här är ju människor som har åkt genom Danmark på grund av att Danmark inte har gränskontroller. Då har de alltså uppehållit sig illegalt i Danmark och det är klart att det är ett danskt ansvar att lösa situationen. Vi kan inte ha en situation mellan våra grannländer där vi skickar människor fram och tillbaka.