– Det här handlar till syvende och sist om människoliv.

Polisinformatör Ewa-Gun Westford om att polisen fått uppgifter om människor som tar sig in i Sverige hängande under lastbilar.

Fakta: Gränskontroll avslöjar brott

Under årets första kvartal har gränspolisen vid Öresundsbrons svenska fäste vid Lernacken avslöjat ett stort antal brott:

43 fall av drograttfylleri.

37 fall av rattfylleri.

57 fall av olovlig körning.

36 fall av människosmuggling.

8 fall av narkotikasmuggling.

40 fall av narkotika för eget bruk.

Källa: Polisen

Polisen har inga säkra uppgifter kring hur många fall det handlar om, men privatpersoner har åtminstone två gånger gjort sådana observationer i Helsingborgstrakten de senaste veckorna. I ett fall ska människor ha hängt under en lastbil på E 6 i Helsingborg, uppger polisinformatör Ewa-Gun Westford för TT.

– Mer specifikt än så är det inte. Och så har vi en indikation på att någon skulle ha sett någonting på en rastplats, man har sett personer lämna från en lastbil.

Polisen har kontaktat Scandlines som driver färjetrafik mellan Helsingborg och Helsingör för att uppmana till ökad vaksamhet. Tullen har också informerats och frågan ska lyftas med åkerinäringen.

– Det här handlar till syvende och sist om människoliv, säger Ewa-Gun Westford.

Gränskontrollerna har lett till att ett stort antal berusade och drogpåverkade förare avslöjats. Gränspolischef Michael Mattsson i region syd anser det "häpnadsväckande" att påverkade förare försöker passera. Särskilt allvarligt ser han på att det i många fall handlat om yrkeschaufförer.