– Många är rädda för att Sverige ska stänga gränserna. Så vi har skyndat oss för att inte komma försent.

Flyktingen Shadi Sif Aldeen från Syrien, vid färjeläget i Rostock.

Fakta: Rostock

Runt 500 flyktingar anländer Rostock dagligen. Ibland uppåt tusen.

Rostock Helps har två gymnastiksalar med runt 1 000 sängplatser. Kommunen öppnar fler vid behov.

Det största problemet för kommunen är att hitta övernattningsplatser, snabbt.

Volontärerna arbetar direkt med flyktingarna. Kommunen står för kostnader kring logi, sjukvård, mat och resor.

Enligt kommunen görs inga försök att registrera flyktingar i Rostock.

Källa: Rostock Helps/Rostock kommun

Det regnar sidledes utanför färjeterminalen i Rostock. Klockan närmar sig sju på morgonen och ett hundratal flyktingar väntar på de två fartyg som strax ska avgå mot Trelleborg. Den sista etappen på en flera veckor lång, och ofta farlig resa. Anwar Alsaleh är en av dem. Hon har hört ryktena, men systern i Sverige har berättat att det fortfarande går att ta sig in i landet utan problem.

– Aleppo, där jag kommer ifrån, är en av de farligaste städerna i Syrien. Där finns inte heller någon elektricitet och ingen mat, säger hon till TT, och menar att hon inte hade något annat val än att fly.

Alla pratar om det

Just ryktet om att Sverige är på väg att stänga gränserna tycks vara på mångas läppar just nu.

– Alla pratar om det. Jag vet inte var de har hört det, men för det mesta vet flyktingarna mer än vi, säger Sara på volontärorganisationen Rostock Helps. Hotbilden från lokala rasister gör att hon inte vill uppge sitt fulla namn.

Nätverket tar hand om de hundratals flyktingar som dagligen når hamnstaden på väg mot Sverige, Norge och Finland. Båtarna mellan Rostock och Trelleborg tar max 500 flyktingar per dag, kommer det fler än så inkvarteras de i stora gymnastiksalar.

De flesta anländer med tåg, och på stationen har Rostock Helps ett eget litet tillhåll med förnödenheter. Vi möter upp 16:51-tåget från Hamburg. Ett sextiotal flyktingar går av och sluter snabbt upp bakom en volontär. En familj med sikte på Malmö berättar att även de hört rykten, men väljer att inte tro på dem.

– Jag tycker om Sverige, det är vackert. Min mamma är i Sverige, och jag ska åka dit och träffa henne nu, säger dottern Noda, med strålande ögon.

Vill bara ha fred

Flera personer som TT talar med tror att den rekordstora tillströmningen i förra veckan kan bero på en oro för att Sverige ska göra något drastiskt.

– Ja, många är rädda för att Sverige ska stänga gränserna. Så vi har skyndat oss för att inte komma för sent, säger Shadi Sif Aldeen, som står och väntar på färjan till Trelleborg.

Vad de svenska politiska förslagen, ryktena och flygbladen kan få för konsekvenser är det ingen som kan svara på. Men pappan Alaa Shaikho som sitter med sin familj på färjan vädjar till det svenska folket.

– Vi kommer till er bara för fred, inte för pengar eller något annat. Vi vill bara ha fred, säger han.