– Fler realistiska åtgärder måste tas för att nå en lösning, inklusive vårt förslag om att etablera en säker zon i det område som rensats från terror.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inför helgens G20-möte. (TT-AFP)

Fakta: G20

G20 skapades 1999 som ett mötesforum för 20 av världens största ekonomier. Sedan 2008 möts dessutom ländernas ledare i årliga toppmöten i det land som för året är ordförandeland.

Årets G20-toppmöte hålls i Antalya i Turkiet, inleds klockan 12 på söndag och avslutas vid 15-tiden på måndag.

I G20 ingår Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Turkiet, Tyskland, USA samt EU.

När president Recep Tayyip Erdogan tar emot vid lunchtid på söndag sker det i Antalya – fågelvägen bara cirka 60 mil från kriget i Syrien.

Erdogan vill utnyttja tillfället till att återigen trycka på för de "säkra zoner" han vill skapa i norra Syrien.

– Fler realistiska åtgärder måste tas för att nå en lösning, inklusive vårt förslag om att etablera en säker zon i det område som rensats från terror, sade Erdogan inför ett företagarforum i Ankara tidigare i veckan.

Alla på plats

Flera av de viktigaste spelarna i den syriska konflikten finns på plats med USA:s president Barack Obama, Rysslands Vladimir Putin och Saudiarabiens kung Salman i spetsen.

Även för EU:s tyngsta företrädare vid mötet står Syrien i centrum. För dem handlar frågan inte bara om själva kriget, utan snarare ännu mer om konsekvenserna, i form av den fortsatt växande flyktingströmmen.

EU trycker på för att göra flyktingfrågan till ett globalt ämne, där länder som USA, Japan och Storbritannien tar ett större ansvar, på olika sätt.

Konkret hoppas dessutom EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets permanente ordförande Donald Tusk att ta ytterligare steg mot ett undertecknande av den gemensamma handlingsplan som lagts fram från Bryssel. Juncker och Tusk träffar Erdogan separat på måndag, bland annat i syfte att förhandla fram ett datum för det toppmöte med EU-ledarna som utlovats så snart som möjligt.

Gyllene läge

Turkiet har ett ansträngt läge med den långa gränsen mot Syrien, men har samtidigt en gyllene förhandlingsposition gentemot EU.

Turkiska krav på stora pengabidrag, visumliberalisering och framsteg i de segdragna medlemskapsförhandlingarna med Bryssel har väckt oro för att EU ska gå med på vad som helst, bara för att slippa fler flyende.

Statsminister Stefan Löfven (S) känner dock förtröstan på det sätt som exempelvis medlemskapsdiskussionen är reglerad.

– Det finns en struktur för hur man tar sig fram där man måste . . . uppfylla vissa villkor för att ta sig vidare och i det så känner jag trygghet, sade Löfven efter EU-toppmötet på Malta i torsdags.