Fakta: EU:s nyaste medlem

Kroatien gick med i EU 2013 och är därmed EU:s nyaste medlemsland. Det är också ett av EU:s allra fattigaste länder, som i hög grad är beroende av turismen. Arbetslösheten ligger runt 16 procent, och över 40 procent bland unga.

Landets president heter Kolinda Grabar-Kitarović och tillhör oppositionspartiet HDZ.

Ekonomin har precis vänt uppåt efter en lång period av nedgång. De senaste sex åren har BNP totalt minskat med 13 procent. Nästa år väntas ekonomin växa 1,2 procent.

Sedan mitten på september, när Ungern stängde gränsen mot Serbien, har hundratusentals migranter tagit vägen genom Kroatien för att ta sig vidare norrut i Europa.

Landet har 4,2 miljoner invånare. Runt 90 procent av befolkningen är katolsk. Det finns även muslimska och kristna ortodoxa grupper.

Källor: AFP, Reuters

För de flesta kroater står valet mellan den sittande premiärministern, socialdemokratiska SDP:s Zoran Milanović, och den tidigare underrättelsechefen Tomislav Karamarko, som leder konservativa oppositionspartiet HDZ.

– Det här är ett slag om Kroatien, sade Karamarko framför 15 000 anhängare under ett valmöte i Zagreb nyligen.

Gynnar regeringen

För bara ett år sedan var övertaget för HDZ stort. En svag ekonomi och hög arbetslöshet gjorde att stödet för regeringen hade krympt till 20 procent.

Nu har flyktingskrisen stulit uppmärksamheten, och regeringens hantering av migrantströmmarna – en balansgång mellan hjälp till de som flyr och skydd av nationella intressen – är enligt många anledningen till att det nu åter ser helt jämnt ut i opinionsundersökningarna.

– Regeringen har haft tur att det inför valet har seglat upp andra frågor som flyttat fokus från de ekonomiska utmaningarna, säger analytikern Davor Gjenero till AFP.

300 000 migranter har passerat genom landet sedan mitten på september.

Nationalistisk retorik

Många inom HDZ kritiserar premiärminister Zoran Milanović för att ha en alldeles för mjuk linje mot migranterna. Retoriken från Tomislav Karamarko är ofta nationalistisk och full av referenser till Balkankriget på 90-talet då HDZ var det styrande partiet.

Blir valutgången som opinionsmätningarna visar måste sannolikt en koalitionsregering till, vilket lär ge mittenalternativet Most infytande. Partiet, som bildades för bara tre år sedan, lovar reformer inom offentlig sektor och liberaliseringar i ekonomin.