– Inget land klarar det här själv, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens med de fem nordiska statsministrarna på Nordiska rådets session i Reykjavik.

Efteråt säger han att de nordiska länderna är överens om att inte bråka med varandra om i asylfrågan. Det är inte Norden som har skapat det nuvarande läget.

– Det är den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Då ska vi hantera det på ett sätt som inte splittrar Norden. Norden ska stå enigt, det är vi överens om.

Han upprepade på presskonferensen att Sverige är nära sin kapacitet i asylmottagandet och det spelar mindre roll om det blir 160 000 eller 190 000 sökande i år i det perspektivet.

Kan inte fortsätta

– Det kan inte fortsätta så, säger Löfven och vädjar åter om att varje EU-land måste ta sitt fulla ansvar och att roten till det som gör att människor söker sig till Sverige och Norden måste åtgärdas.

Finlands statsminister Juha Sipilä säger att Finland också är på gränsen av sin kapacitet med en prognos om 35 000 asylsökande i år, tio gånger fler än förra året.

Ingen av hans kollegor svarar egentligen på om de kan tänka sig att ta en del av de människor som kommit till Sverige. Löfven kom till Reykjavik för att personligen beskriva asyltrycket i Sverige för sina kollegor och be om stöd och hjälp för gemensamma lösningar, främst i EU.

– Vi kan samarbeta på olika sätt för att undvika en situation som vi haft nu ett tag, där vi riskerar att få länder i Norden emot varandra för att man skyller på varandra, vi är överens om att så kan vi inte ha det, säger Löfven efter mötet.

Danmark har kritiserats för att bara släppa igenom asylsökande till Sverige, Finland och Norge och Sverige har fått samma kritik från främst Finland.

Sverige står inför en större utmaning än de andra länderna, enligt Löfvens kollegor, på grund av antalet asylsökande.

Sverige avlastar

– Sverige har först och främst avlastat många andra europeiska länder, säger Solberg som inte anser att Sveriges politik nu påverkar Norge på något avgörande sätt.

Solberg och den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen säger att de vill se mer samarbete och utbyte av erfarenhet om avvisningar. Rasmussen, och hans finländske kollega Juha Sipilä, menar att det finns många ekonomiska flyktingar som inte har asylskäl bland dem som nu kommer.

– Det är inte bara så att man flyr från något, man flyr också till något, säger Rasmussen.

– Det finns de som söker ett bättre liv och det kan man förstå, men det kan vi inte svara upp mot.

Han föreslår att de andra nordiska länderna ska lära av Norge när det gäller snabbehandling av ansökningar där skälen inte verkar så starka.

Den isländske statsminister Sigmundur Gunlaugsson, vars land beviljade 32 asylansökningar förra året, talar om behovet av signalpolitik. Han vill också se lösningar som innebär möjligheter att söka asyl utomlands.

– Man ska inte tro att det går lättare om man ger sig iväg, säger Gunnlaugsson.