Fakta: FN-gruppens utlåtande

UNWGAD:s rapport om Julian Assange presenterades den 5 februari.

FN-gruppen kom i ett oenigt utlåtande fram till att Wikileaks-grundaren Julian Assange utsatts för godtyckligt frihetsberövande.

De svenska och brittiska regeringarna svarade att de inte delar gruppens analys och framhöll att utlåtandet inte är juridiskt bindande.

Den ansvarige åklagaren Marianne Ny har sagt att förundersökningen fortskrider.

FN:s expert på mänskliga rättigheter, Alfred de Zayas uppmanar i ett pressmeddelande Sverige och Storbritannien att följa det utlåtande som FN:s arbetsgrupp mot godtyckligt frihetsberövande, UNWGAD, kom med den 5 februari.

UNWGAD förordar ett hävande av häktningen av den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren, som tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London.

Felaktig utgångspunkt

UNWGAD:s utlåtanden bör följas, särskilt av stater som hålla mänskliga rättigheter högt, skriver de Zayas. "En à la carte-hållning till mänskliga rättigheter undergräver hela systemets trovärdighet", anser han.

– Alfred de Zayas är en välkänd och respektabel människorättsexpert. Han har naturligtvis rätt när han – som ett allmänt konstaterande – säger att stater inte ska välja och vraka mellan de uppmaningar som olika FN-organ riktar till staterna. Men i just det här fallet är arbetsgruppen om godtyckliga frihetsberövanden fel ute, säger folkrättsprofessorn Ove Bring till TT.

Han tycker att De Zayas utgångspunkt är "pinsamt felaktig".

Inte förstått

– De Zayas ägnar ett helt stycke åt informationsfriheten i sin text. Varför då? Han har inte förstått att fallet handlar om något helt annat – en anklagelse om våldtäkt, säger Bring.

Utrikesminister Margot Wallström har inga kommentarer till Alfred de Zayas uttalande, uppger hennes pressekreterare. Inte heller UD:s presstjänst vill kommentera saken utan hänvisar till regeringens kommentar när FN-panelen kom med sitt utlåtande den 5 februari.

Där konstaterades att regeringen inte delar FN-gruppens slutsatser och att Julian Assange frivilligt sökt sig till Ecuadors ambassad.