Läkare utan gränser rapporterar att i ett av de hälsocenter man stödjer i Madaya har 23 patienter dött av svält sedan den 1 december.

Det finns enligt FN:s livsmedelsprogram 40 000 människor i staden, som ligger nära gränsen till Libanon, och invånare berättar att förhållandena efter sex månaders belägring är fruktansvärda.

– Vi har levt på löv från träden, på växter, men nu kämpar vi för att överleva i en snöstorm och det finns inga fler växter eller löv, säger en oppositionsaktivist på telefon till Reuters.

Halv meter snö

Staden har de senaste dagarna fått en halv meter snö och människor bränner allt i sina hem som är av trä för att hålla värmen, som möbler och dörrar.

Matbristen har lett till skyhöga priser på livsmedel. Ris eller mjölkpulver kan kosta uppåt 300 dollar (2 600 kronor) kilot, säger invånare.

De två andra samhällena som FN nu får bistå med hjälp är de shiamuslimska byarna Fuaa och Kafraya i nordvästra Syrien. Tillsammans med Madaya ingår städerna i ett avtal om ett eldupphör mellan regimen och rebellgrupper i utbyte mot humanitär hjälp. Madaya belägras av regeringstrupper, de två orterna andra av rebeller.

Viktig fråga

Blockaden av Madaya har blivit en viktig fråga för oppositionen i Syrien som tidigare i veckan meddelade FN:s sändebud Staffan de Mistura att man inte deltar i några samtal med regimen förrän den och andra belägringar är hävda.

Belägringar har enligt en FN-undersökning används på ett "hänsynslöst samordnat och planerat sätt" i Syrien för att "tvinga befolkningen att ge upp eller att utstå svält".