Fakta: Inbördeskriget i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Saleh avgick, och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.

Konflikten mellan de Iranstödda Huthirebellerna från norra Jemen och landets regering eskalerade under 2015. En USA-stödd koalition ledd av Saudiarabien gick då in på regeringens sida i inbördeskriget. Rebellerna anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner.

Minst tre miljoner människor har tvingats på flykt sedan mars 2015, enligt FN, och nästan lika många är i behov av bistånd för att överleva. Omkring 1,5 miljoner barn lider av undernäring. Landet har också drabbats av ett kolerautbrott.

Källa: TT, AFP, al-Jazira

"Varje medveten attack mot civila är helt oacceptabel", säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i ett uttalande, och kräver en snabb och oberoende utredning. FN-chefen pekar inte ut den saudiledda alliansen, som krigar mot Huthirebellerna i inbördeskriget, men hänvisar till uppgifter om att den ligger bakom.

"De som är ansvariga för attacken måste ställas inför rätta", säger han.

Brand försvårade insats

Ögonvittnen berättar om flygplanen som svävade i skyn över samlingslokalen i huvudstaden Sanaa där tusentals begravningsgäster tog farväl av pappan till en högt uppsatt Huthirebell i lördags. Jemenanalytikern Haykal Bafana såg bombningarna från sitt hus.

– Först använde de en vanlig robot som slog hål i taket. Den andra var en brandbomb som brände upp lokalens insida. Den tredje var en robot som riktades mot de första personerna som skyndat till platsen, säger Haykal Bafana till tv-kanalen al-Jazira.

FN:s humanitära samordnare i Jemen, Jamie McGoldrick, säger att myndigheter har uppgett att fler än 140 människor kan ha dödats i attacken, däribland flera högt uppsatta Huthirebeller. Minst 525 människor uppges ha skadats. Räddningsarbetet försvårades av en brand som uppstod i byggnaden efter att merparten av taket och innerväggarna rasat in. Kroppsdelar som låg strödda över platsen samlades ihop i plastsäckar, skriver The New York Times.

Den saudiledda alliansen, som stödjer Jemens regering i kriget, nekade först till all inblandning. Men efter att USA hotat med att omvärdera stödet, förklarade alliansen att den är beredd att utreda bombningen tillsammans med experter från USA, och att man kommer att bistå utredarna med information om sina militära operationer i området vid tidpunkten för attacken.

Vita huset markerade

"Utredningens resultat ska tillkännages så snart den är färdig", lyder uttalandet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd hade då sagt att Vita huset är djupt oroat över uppgifterna, och att bombningen, om den bekräftades, skulle innebära en fortsättning på attackerna mot civila mål i landet.

Läkare utan gränser evakuerade sin personal från sex sjukhus i norra Jemen i augusti sedan saudialliansen dödat 19 människor i en flygräd mot en av biståndsorganisationens vårdinrättningar, enligt al-Jazira.