Fakta: Minusma ska skydda civila

FN-operationen i Mali (Minusma) har nu cirka 9 200 soldater, 1 100 poliser och 1 200 civila.

Ett 50-tal länder från såväl Afrika som Europa, Asien och Amerika bidrar med personer till styrkan.

Fem kontraktsanställda och 58 soldater har dödats medan knappt 200 har skadats, vilket gör Mali till det farligaste landet i världen för FN-personal just nu.

Minusma ska trygga säkerhet och stabilitet i landet, skydda civila (särskilt kvinnor och barn), stödja nationell politisk försoning, humanitärt bistånd och statens kontroll av sitt territorium. Polis och militär ska byggas upp och mänskliga rättigheter skyddas.

Styrkan ska även stödja parterna att uppfylla fredsavtalet från den 20 juni i år.

Minusma har rätt att vidta alla nödvändiga åtgärder för att avskräcka från hot mot civila och FN-personal och för att förhindra väpnade gruppers återkomst till främst norra Mali.

En fredsplan stöds av regeringen och flera gerillagrupper, men exempelvis inte av extrema islamister som al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) eller Ansar al-Din.

Utöver Minusma finns i Mali en fransk antiterrorstyrka som bekämpar bland andra Aqim.

– Attacken inträffade vid 04-tiden. Fyra eller fem raketer slog ned inne på basen, säger Olivier Salgado, talesperson för FN:s fredsbevarande styrka Minusma, till Reuters.

Jihadistgruppen Ansar al-Din tar på sig ansvaret för attacken, uppger AFP.

Enligt Salgado var det två soldater från Guinea som dödades liksom en kontraktsanställd från Burkina Faso. Fyra av de totalt 20 skadade ska ha fått allvarliga skador.

I ett uttalande från de 15 länderna i FN:s säkerhetsråd manas den maliska regeringen att snabbt utreda händelsen och föra de skyldiga inför rätta. Rådet skriver också i ett uttalande att attacker mot fredsbevarande styrkor kan betraktas som krigsbrott enligt internationell rätt.

Dådet inträffade i Kidal, 50 mil fågelvägen nordost om Timbuktu, där den 250 personer starka svenska delen av Minusma är stationerad.

I förra veckan skakade ett blodigt gisslandrama huvudstaden Bamako, där 170 gäster och personal vid ett lyxhotell togs som gisslan innan en internationell styrka stormade byggnaden. 20 personer dödades och två separata islamistiska miliser tog på sig ansvaret.