Först efter nästan fem års krig kunde FN:s säkerhetsråd den 18 december anta en resolution som stakar ut en vägkarta för en fredsprocess i Syrien. Förhandlingar mellan regimen och rebellgrupper kan förhoppningsvis inledas den här månaden.

Motsättningar mellan stormakter – USA och Ryssland – är en förklaring till den långa låsningen i FN, enligt Jan Eliasson.

– Jag skulle sätta ett lågt betyg på säkerhetsråds agerande i den här frågan. De kunde kanske ha tagit de här stegen redan sommaren 2012 när (förre FN-chefen) Kofi Annan lade fram ett förslag som snubblande nära det förslag som nu ligger om en övergångsprocess med val om 18 månader, säger han i Ekots lördagsintervju.

Dåligt hanterat

En konsekvens av det mångåriga kriget är de enorma flyktingrörelserna som EU hanterat illa, tycker den svenske diplomatveteranen som har ett år kvar på sin post.

– Det har varit brister i EU:s agerande. Det finns ju ingen yttre gränskontroll från EU:s sida och Schengenavtalet har försvagats kraftigt, vilket vi ser i olika fall när gränser stängs och med krav på identitetshandlingar.

Hade kunnat klaras

– Det är verkligen tråkigt att EU i en sådan viktig fråga inte har kunnat uppvisa enighet, utan tvärtom fått en mycket stor splittrande faktor i sin politik och sammanhållning, anser Jan Eliasson som också är kritisk mot att Dublinförordningen inte heller efterlevs (att en asylsökande ska prövas och registreras i det land första land man kommer till).

Nu hoppas han att EU "tar sig samman" för en slags rättviseprincip:

– EU har 500 miljoner invånare. Det handlar om en miljon människor som har kommit hit. Skulle man haft en hyfsat bra fördelning hade de ha kunnat absorberas mycket lättare.