Fakta: Burundi

Burundi var tidigare en belgisk koloni och har cirka 10 miljoner invånare.

Den pågående krisen utlöstes av politiskt missnöje med att president Pierre Nkurunziza i våras beslöt att kandidera för en tredje mandatperiod. Många bedömare varnar för att konflikten ska bli alltmer etniskt relaterad.

Befolkningen i Burundi utgörs precis som i grannlandet Rwanda av främst två folkgrupper, hutu och tutsi. I Rwanda dödades runt 800 000 människor i folkmordet 1994.

Den pågående krisen i Burundi är den värsta sedan inbördeskriget 1993–2006, som krävde runt 300 000 människoliv. I kriget stred huturebeller mot regeringsarmén som leddes av minoritetsgruppen tutsi.

Källa: AFP, Reuters.

De 15 ambassadörerna hoppas bland annat kunna övertala den omstridde president Pierre Nkurunziza att acceptera närvaron av en fredsbevarande styrka på 5 000 soldater från Afrikanska unionen (AU). Han har tidigare sagt sig vara motståndare till en sådan styrka.

Ambassadörerna möttes av regeringstrogna demonstranter som manade dem att inte lägga sig i Burundis inre angelägenheter. Under ett första möte med vicepresident Gaston Sindimwo sade denne att det "finns problem" men också att "regeringen kommer att göra allt i dess makt för att uppnå fred och säkerhet".

Minst en person sköts ihjäl av polis och ytterligare en skottskadades i huvudstaden Bujumbura på torsdagen. Över 430 människor har dött och 230 000 har flytt landet sedan nya oroligheter utbröt i april. President Nkurunziza valdes i juli för en tredje mandatperiod – i strid med författningen, som anger maximalt två mandatperioder på presidentposten.

FN fruktar att läget kan urarta i folkmord, omfattande krigsbrott och brott mot mänskligheten.