I resolutionen, som antogs enhälligt, beskrivs Islamiska staten (IS) som ett "globalt hot utan motstycke mot internationell fred och säkerhet". Medlemsländerna uppmanas att införa sanktioner och öka sina ansträngningar för att hindra att utländska krigare reser till Irak och Syrien.

– Det internationella samfundet har enats och beslutat att bekämpa denna ondska, som hotar människor i varje land och i varje region, sade Storbritanniens premiärminister David Cameron efter beslutet, enligt AFP.

Utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar beslutet.

"Med resolutionen enas det internationella samfundet om att öka ansträngningarna att förhindra och motverka Isils (IS) terroristhandlingar i enlighet med internationell rätt. Sverige står helt bakom detta", skriver hon i ett pressmeddelande.

Resolutionen antogs en vecka efter terrorattackerna i Paris då 130 personer dödades. Initiativet kom från Frankrike, som har en permanent plats i säkerhetsrådet.

Texten ger i sig inget stöd för militära aktioner mot IS, men ses som ett ovanligt tecken på enighet mellan de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, som annars är djupt splittrade i Syrienfrågan.

Kort efter beslutet meddelade Frankrike att landet ämnar trefaldiga flyganfallen mot IS de närmaste dagarna, skriver Londontidningen The Telegraph.