Fakta: Konflikten i Sydsudan

Förhoppningarna var stora när Sydsudan blev självständigt 2011, inte minst tack vare landets oljetillgångar. Men när president Salva Kiir sommaren 2013 avsatte hela regeringen och i december anklagade sin forne vicepresident Riek Machar för att ha planerat en kupp ledde det till att gamla spänningar mellan olika grupper snabbt utvecklades till fullt krig.

I fjol undertecknades ett fredsavtal, men överträdelserna av avtalet är många.

Över 2,2 miljoner människor är på flykt undan striderna internt eller utomlands. Antalet dödsoffer är osäkert, men enligt uppskattningar kan det handla om över 50 000 personer.

President Salva Kiir tillhör folkgruppen dinka, medan rebelledaren Riek Machar är nuer. Båda sidor anklagas för mycket grova övergrepp mot civilbefolkningen.

FN har larmat om massakrer, barnsoldater och omfattande sexuellt våld samt mord bland annat på barn.

Källor: AFP och Reuters

Trots att cirka 1 200 fredsbevarande soldater finns vid FN-basen i Malakal kunde beväpnade män i arméuniformer i mitten av februari storma in och döda minst 25 människor medan 160 skadades. Nu ska FN låta en högnivåpanel utreda hur de cirka 200 000 flyktingar som finns i Malakal och sju andra baser i Sydsudan bättre ska kunna skyddas, säger FN:s biträdande generalsekreterare för mänskliga rättigheter, Ivan Simonovic.

En ny FN-rapport talar också om att människor som misstänkts för samröre med oppositionen bränts levande, kvävts i containers, hängts i träd eller skurits i bitar. Våldtäkt har varit praxis i sydsudanesiska armén SPLA och grupper som varit allierade till den fick våldta kvinnor i stället för lön.

Rapporten bygger bland annat på uppgifter om över 1 300 rapporter om våldtäkter som FN samlat in mellan april och september i fjol i bara en av landets delstater, Unity state. Här ska bland annat soldater ha diskuterat om de skulle våldta en sexårig flicka eller ej. Det slutade med att de sköt henne.