– Jemen har inte råd att förlora fler liv.

FN-sändebudet Ismail Ould Cheikh Ahmed som välkomnar eldupphöret i Jemen.

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014.

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd från ärkefienden Iran. Det sunnimuslimska Saudiarabien stöder president Abd Rabbu Mansur Hadi, som drivits bort från Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna.

– Upphörandet av fientligheterna verkar i stort sett hålla, säger FN-talesmannen Stephane Dujartic, uppger AFP.

Han säger att han har noterat "några fickor av våld".

Överenskommelsen om vapenvila mellan regeringsstyrkorna och Huthirebellerna trädde i kraft klockan 23 i söndags svensk tid.

Uppgifter om brott mot vapenvilan kommer från staden Taiz i sydvästra Jemen, där boende vittnar om strider i staden kort efter det att den inleddes. Båda sidor anklagar varandra för våldsamheterna i Taiz. General Mohamed Ali al-Makdashi, stabschef för säkerhetsstyrkorna, pekade ut Huthirebellerna som ansvariga för överträdelserna, men menade att detta inte innebär att vapenvilan kollapsat, rapporterar AFP.

Från huvudstaden Sanaa och från hamnstaden Aden i söder rapporterades att natten till måndagen varit lugn och tyst, enligt Reuters.

– Vi har haft en lugn natt, utan flygplan i luften och rädsla för bomber. Och vi hoppas att lugnet vill fortsätta och att kriget tar slut, säger Shawqi Abdullah, 30, som kör taxi i huvudstaden, till Reuters.

Löften inför vapenvila

Bara timmar innan beskedet om vapenvila kom rasade fortfarande intensiva strider i flera regioner omkring den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa.

Men när vapenvilan trädde i kraft meddelade både Huthirebellerna, tillsammans med allierade trupper lojala med ex-president Ali Abdullah Saleh, och ledare för styrkor lojala med president Abd Rabbu Mansur Hadi att de ämnade hålla sig till den.

FN-sändebudet Ismail Ould Cheikh Ahmed välkomnade eldupphöret och uppmanar parterna och det internationella samfundet att stödja det, skriver AFP.

– Detta är viktigt, brådskande och välbehövligt. Jemen har inte råd att förlora fler liv.

Fredssamtal

Fredssamtal ska inledas i Kuwait om en vecka i syfte att stoppa det mer än ett år långa kriget i landet. Flera tidigare fredsförhandlingar har misslyckats. Men den här gången har vapenvilan föregåtts av möten i en gemensam kommitté för att försöka säkerställa att båda sidor kommer hålla sig till den, uppger en talesperson för den regeringslojala koalitionen. Dessutom har striderna längs med Jemens gräns mot Saudiarabien i stort upphört.

Mer än 6 300 människor har dödats sedan konflikten eskalerade i mars förra året, enligt FN. Kriget har förvärrat den humanitära krisen i landet där mer än 80 procent av befolkningen lever på svältgränsen.