– Dessa människor vill ordna ett bättre liv för sina barn – precis som alla familjer vill, säger Sarah Crowe, talesperson för Unicef.

Fakta: Var tredje flykting är ett barn

Över en miljon människor korsade Medelhavet för att söka skydd i Europa under 2015. Av dessa var 253 700 barn, det vill säga runt en fjärdedel. Nu har andelen barn ökat till över en tredjedel.

I Makedonien var andelen barn som kom under december 37 procent, jämfört med 23 procent under september. Motsvarande siffror för Serbien var 36 procent, jämfört med 27 procent i september.

Barnen lider av brist på varma kläder, mat och uppvärmda bostäder. De är utmattade, rädda, stressade och ofta i behov av vård, enligt FN:s barnfond Unicef.

– Vi hade hoppats få se en minskning av antalet kvinnor och barn som kommer, på grund av kylan, men tyvärr har det inte blivit så, säger hon till TT.

Enligt Sarah Crowe, som är talesperson för Unicef i New York, beror det fortsatt stora antalet flyktingar bland annat på att smugglarna under vintern har sänkt priserna för de livsfarliga resorna över Medelhavet.

Desperat flykt

– Under sommaren såg vi relativt välbärgade människor ur medelklassen. Nu ser vi mer desperata människor, som är villigare att ta risker.

Meteorologiska världsorganisationen (WMO) varnar för temperaturer kraftigt under det normala på södra och östra Balkan, Turkiet och östra Medelhavet under de kommande två veckorna, med omfattande snöfall på flera platser. Temperaturer mot minus 20 minusgrader väntas i delar av Serbien.

Det kalla vädret kan fortsätta till mitten av februari, skriver WMO på organisationens Facebooksida.

Mer än en miljon människor tog sig över Medelhavet för att söka skydd i Europa under 2015. Unga män var i majoritet, medan var fjärde person var barn, enligt Unicefs uppskattningar. Nu har andelen barn ökat till över en tredjedel.

– När familjer flyttar så är det ofta ett tecken på det definitiva i deras beslut att ge sig av. Vi har miljontals barn som inte går i skola. Dessa människor vill ordna ett bättre liv för sina barn – precis som alla familjer vill, säger Sarah Crowe.

"Inte värdigt Europa"

Barnen som kommer är ofta utmattade, saknar ordentliga kläder och är ofta i behov av medicinsk hjälp, larmar FN-organet.

Varningarna bekräftas av organisationen Läkare utan gränser, som i en rapport kallar EU:s sätt att hantera den pågående flyktingkrisen för "ett historiskt bottennapp".

"Det är framför allt barnen som drabbas. Nu väntar åter igen minusgrader och snö i Idomeni, där människor gömmer sig i skogen och sover utomhus. Situationen är inte värdig Europa 2016", säger den svenska sjuksköterskan Anna Sjöblom, som de senaste veckorna jobbat i den grekiska byn Idomeni, vid gränsen till Makedonien, i ett pressmeddelande från organisationen.