Fakta: FN:s klimatmöte

Om en och en halv vecka möts världens länder i Paris i Frankrike. Mötet börjar 30 november och avslutas 11 december.

Målet är att för första gången på över 20 år enas om ett nytt globalt klimatavtal. Mötet sker inom ramen för FN:s klimatkonvention, UNFCCC.

Terrorattackerna i Paris i förra veckan kommer inte att stoppa själva mötet, enligt Frankrikes premiärminister Manuel Valls. Däremot ställer man förmodligen in en rad sidoevenemang.

Källa: TT

Rapporten, Climate Action Now, presenterades på onsdagen i Bonn av Christiana Figueres, chef för klimatsekretariatet, UNFCCC.

Figueres framhöll på en presskonferens att de löften som länderna avgivit inför klimattoppmötet i Paris i december inte räcker för att klara tvågradersmålet, det vill säga hålla temperaturökningen på jorden under två grader Celsius.

Men många länder har redan satt igång med åtgärder, som om de implementeras till fullo skulle medföra drastiska minskningar av utsläppen på kort tid.

En omedelbar åtgärd som behövs är att sätta ett pris på koldioxiden genom någon form av skatt eller avgifter. Många länder behöver också ta bort sina subsidier till fossila bränslen. U-länderna måste få ökat klimatstöd, och alla måste se över in klimatlagstiftning.

Dessutom vill Figueres se ökade satsningar på förnybar energi, ökad energieffektivisering, och fler projekt för att fånga in och lagra koldioxid. Ökat skydd av världens skogar – som absorberar stora mängder koldioxid – skulle också ge stora klimatvinster.