– Den fascinerande ångan från Juche-satelliten lämnade spår på den klarblåa februarivårhimlen inför den skinande stjärnans dag.

Den kända programledaren Ri Chun-Hee beskriver raketuppskjutningen i den regimkontrollerade statstelevisionen, som skedde strax innan helgdagen den 16 februari (den skinande stjärnans dag), den förre diktatorn Kim Jong-Ils födelsedag.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land och leds sedan sju decennier av Kimklanen, som genom kommunistisk diktatur styr de 25 miljoner invånarna med järnhand.

Den officiella ideologin i enpartistaten hyllar nationellt oberoende och självtillit, enligt den statliga Juche-principen, som innebär att alla medborgare måste sätta samhällets intressen framför sina egna. I praktiken har politiken inneburit isolering, förtryck och svält.

FN:s människorättsråd rapporterade 2014 om dokumenterade systematiska, utbredda och grova brott som mord, förslavning, tortyr, våldtäkt, framtvingade aborter, tvångsförflyttning, försvinnanden, svält och förföljelse. Utredningen slår fast att regimen har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

Västvärlden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen. Den 6 januari genomförde Nordkorea sitt fjärde kärnvapentest. Enligt regimen var det en vätebomb, vilket dock avfärdas av experter.

Fakta: Sanktioner mot Nordkorea

FN och EU har infört nya sanktioner efter varje gång Nordkorea utfört kärnvapenprov. Här är några av dem:

– Vapenembargo: Förbud mot att exportera vapen, vapenmaterial eller tjänster kopplade till militären.

– Förbud att handla med produkter med dubbla användningsområden.

– Förbud mot handel med guld och andra ädelmetaller samt diamanter.

– Begränsning av finansiella tjänster och handel med värdepapper.

– Förbud mot export av lyxvaror till Nordkorea. EU har upprättat en lista på vilka varor som omfattas.

– Övervakning av frakter till och från Nordkorea.

– Reserestriktioner för personer som har anknytning till nordkoreansk verksamhet FN vill förhindra.

– Frysning av tillgångar som tillhör utpekade personer, enheter eller organ som deltar i program som FN vill förhindra.

Källa: Regeringen

Säkerhetsrådet blixtinkallades på söndagen i New York för att svara på Nordkoreas provokation.

– Vi har nått enighet om att fördöma denna typ av brott mot sanktioner, sade Venezuelas FN-ambassadör Rafael Ramírez.

Venezuela är för närvarande ordförande i rådet.

Det innebär att också Kina, den nordkoreanska regimens enda allierade, står bakom uttalandet.

Säkerhetsrådets fördömande görs genom ett rådsuttalande. Rådet säger att nya sanktioner är att vänta "som svar på denna farliga och allvarliga kränkning".

– Vi ska säkerställa att säkerhetsrådet ser till att det blir allvarliga följder för Nordkorea, sade USA:s FN-ambassadör Samantha Power efter mötet.

Stort hot

Nordkoreas provskjutning oroar säkerhetspolitiska bedömare.

– På sätt och vis utgör raketuppskjutningen ett större hot än själva kärnvapentesterna. För här lär man sig leverera kärnvapen och skaffar sig kunskap för att utnyttja kärnvapenteknologin. Det är ett direkt hot mot USA, men även mot Sydkorea och Japan, säger Kinakännaren Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm.

I en extrasändning i statlig tv hyllade den kända kvinnliga presentatören Ri Chun-Hee att Nordkorea, på order av ledaren Kim Jong-Un, "framgångsrikt placerat vår observationssatellit... i omloppsbana".

Enligt regimen i Nordkorea rör det sig nämligen inte om en långdistansrobot, utan en satellit som ska användas för vetenskapliga ändamål. Men uppläsaren kallade det samtidigt för en "epokgörande händelse" som kommer att stärka landets militära kapacitet.

– Nordkorea är en kärnvapenmakt, det är ingen tvekan om det. För varje test man gör så får man en mycket bättre kapacitet, säger Niklas Swanström till TT.

Uppskjutningen av den misstänkta långdistansroboten sker bara en månad efter att Nordkorea genomförde sitt fjärde kärnvapentest. Enligt regimen i Pyongyang var det en vätebomb som sprängdes, vilket experter världen över förnekar. Men nu förbereder landet en ny provsprängning, uppger den sydkoreanska underrättelsetjänsten, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

– Jag tror att det kan bli ytterligare ett kärnvapentest i relativ närtid. Det förra övertygade inte någon, och har man nu fått fram en missilteknologi så är det logiska att man går vidare med en riktig vätebomb eller kraftigare detonation, både för att testa och för att visa att man kan, säger Swanström.

Krismöte i FN

Fördömanden har strömmat in från hela världen.

"Det är ytterst allvarligt att Nordkorea trots starka fördömanden och dessa pågående diskussioner fortsatt väljer att bryta med de regler och principer som det internationella samfundet slagit fast", säger utrikesminister Margot Wallström i ett mejl till TT.

Sydkoreas president Park Geun-Hye kallade uppskjutningen "en oförlåtlig provokation". Ett par timmar senare meddelade försvarsdepartementet i Seoul att man inleder formella samtal med USA om att sätta in robotförsvarssystemet THAAD, något som Sydkorea tidigare varit skeptiskt till.

– Om det implementeras och får en bas i Sydkorea så är det totalt emot Kinas intressen. Därför tror jag också att Kina snart kommer att tvingas agera. Men frågan är om det inte är för sent, säger Niklas Swanström.