Agorafobi
  • ”Agora” betyder ”torg” på grekiska. Det betyder inte som många tror att man är rädd för stora tomma platser utan för platser som är fulla med folk som marknadsplatser eller allmäna transportmedel.
  • Den som lider av fobin är rädd för att lämna tryggheten i sitt hem för att utsätta sig för platser som är svåra att ta sig ur om paniken kommer.
  • Enligt Svenska Ångestsyndromsällskapet drabbas ungefär hälften av alla som lider av ångestsyndrom också av agorafobi. 
  • Besvären liknar en panikångestattack men kan hålla i sig längre. Hjärtklappning, svettningar och illamående är några av effekterna.
  • Ingen särskild grupp i samhället drabbas, men besvären börjar ofta redan i barndomen eller de tidiga vuxenlivet. 
  • Behandling kan ske med psykoterapeutisk behandling och/eller medicinering. 

Källa: Svenska Ångestsyndromsällskapet

Janet Faal, 57, från Sussex i England, lider av agorafobi, torgskräck, och har bara gått utanför dörren tre gånger de senaste tio åren. När hon äntligen med hjälp av en väninna kom ut som en del av sin rehabilitering hände det som inte fick hända. 

– Jag hjälpte henne backa ut från en parkering och det låg en träpall i vägen. Jag flyttade på pallen och tog ett steg. Jag hade aldrig trott att det var ett hål under, säger hon till SWNS.

Någon hade lagt träpallen som ett provisoriskt skydd för att täcka den trasiga metallucka som skulle täcka över hålet. Inte lätt för någon att veta – särskilt inte någon som inte varit utom hus på tio år. 

– Nästa sak jag kommer ihåg är smärtan. Den var hemsk.

Janet gick ner i splitt med ena benet ner i hålet och slog i ansiktet i kanten. Med en bruten näsa och ett brutet ben fick hon sedan vänta i en timme på ambulans. 

– Jag låg i hålet med blod över mig och kunde inte röra mig.

Nu vill hon aldrig mer gå ut. 

Sonen Andy MacDonald, 39, jobbar hemifrån och har kunnat ta hand om sin mamma. Nu är han ursinnig på den som inte lagat hålet permanent. 

– Det har ödelagt min mammas rehabilitering. Om hon varit slankare hade hon kunnat ramla ner hela vägen – en smal kvinna eller ett barn hade kunna bli allvarligt skadad. 

Hålet ska ha rapporterats som en fara ett antal gånger men hyresvärden och den däckfirma som hyr lokalen med den tillhörande parkeringen kan inte komma överens om vems ansvar det är.