Fakta: South Carolina

South Carolina ligger på USA:s östkust, mellan Georgia och North Carolina. Delstaten har 4,8 miljoner invånare, varav 28 procent svarta och 5 procent spansktalande. Huvudstaden heter Columbia.

South Carolina kallas också Nålpalms-staten (Palmetto State), efter det lilla buskpalmträdet som är vanligt vid kusten. Dess latinska motto – Dum spiro spero – betyder "Medan jag andas hoppas jag".

Delstatens kust utforskades av spanjorer redan 1514. Sedan den koloniserats av England togs många slavar från Afrika till South Carolinas odlingar, en stor del av slavhandeln skedde i kuststaden Charleston. 1861 avfyrades de första skotten i USA:s inbördeskrig här.

2012 vann den förre talmannen Newt Gingrich Republikanernas primärval i South Carolina, före tidigare Massachusettsguvernören Mitt Romney som senare blev partiets presidentkandidat.

Källor: US Census Bureau, Real Clear Politics med flera

Fakta: Nevada

Öken- och bergsdelstaten Nevada ligger i västra USA. Den gränsar till Utah i öster, Arizona i sydost, Kalifornien i väster samt Oregon och Idaho i norr.

Huvudstaden heter Carson City, största stad är Las Vegas, känt för sina många hotell och kasinon. Nevada kallas också Silver-staten och dess motto lyder "Allt för vårt land".

Har omkring 2,8 miljoner invånare, varav 28 procent spansktalande och 9 procent svarta.

De första européer som kom till området var spanska missionärer på 1700-talet. Nevada tillföll USA efter kriget mot Mexiko 1848 och blev en delstat 1864.

Källor: US Census Bureau, NE.se med flera

Fakta: Opinionsläget i USA

Följande aspiranter är kvar i kampen om att vinna sitt partis presidentkandidatur.

Republikanerna

00#0000000NamnTitelOpinionsstöd i procent i landetStöd i South CarolinaStöd i NevadaDonald Trumpaffärsman33,334,539,0Ted Cruzsenator från Texas22.017,318,5Marco Rubiosenator från Florida17,716.815,0John KasichOhioguvernör8,09,72,5Ben Carsontidigare neurokirurg6,06,26,5Jeb Bushtidigare Floridaguvernör4,710,03,0DemokraternaHillary Clintontidigare utrikesminister49,358,046,5Bernie Sanderssenator från Vermont36,536.246,0Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

84-årige Tom Muench lutar sig fram och rynkar ögonbrynen.

– Jag har svårt att se Trump som president, svårt att se honom hantera utländska ledare, säger han.

– Men blir han partiets kandidat kommer jag att rösta på honom. Jag kan inte ge mitt stöd till Demokraterna, vi kan inte ha åtta år till på det här viset.

Inte bestämt sig

Tom Muench gör en gest som låter en förstå att han är minst sagt missnöjd med president Barack Obamas tid vid makten. Den tidigare flygvapenpiloten och egenföretagaren säger att de flesta som bor i hans bostadsområde, en tidigare plantage i Beaufort i South Carolina, tycker likadant. Men de är tveksamma till den populistiske affärsmannen Trump, som leder stort i opinionsmätningarna, och ser gärna någon med starkare koppling till Republikanska partiet.

Ett sådant namn är den förre Floridaguvernören Jeb Bush. Hans bror, expresidenten George W Bush, är populär i den palmtäta sydstaten och har de senaste dagarna kampanjat för sin bror. Floridasenatorn Marco Rubio nämns också av flera väljare TT talar med.

South Carolinas många militärbaser och snabbväxande näringsliv – bland annat har Boeing en enorm Dreamlinerfabrik här – gör att ekonomi och säkerhetsfrågor är viktigt för väljarna. Det gör att många republikaner ändå söker sig till Donald Trump. Och i norr bor många väckelsekristna, vilket talar för den djupt religiöse Texassenatorn Ted Cruz, som snabbt byggt upp en effektiv dörrknackarorganisation.

Republikanernas delstatsordförande Matt Moore säger till mediebolaget Bloomberg att omkring en fjärdedel av partiets väljare fortfarande inte bestämt sig. Muench hör till dem.

– Jeb Bush verkar bra. Men han saknar gnista, säger han, och lägger till att försvar och invandringsfrågor är viktiga för honom när han röstar.

Den stora andelen svarta i South Carolina röstar mestadels på Demokraterna.

Jämnt i Nevada

Parallellt med det republikanska primärvalet i sydstaten håller Demokraterna nomineringsmöten i ökendelstaten Nevada, där omkring en tredjedel av befolkningen är spansktalande så kallade hispanics. Både Bernie Sanders och Hillary Clinton har uppvaktat väljare där; de har gått i kyrkor och träffat fackanslutna arbetare på jättehotellen på Las Vegas "The Strip". Solenergi och invandringsreform är frågor som kommit upp, och tidningen Las Vegas Sun skriver att en jämn kamp är att vänta i delstaten som gjort sig känd för opålitliga opinionsmätningar.