Topp 16

El Celler de Can Roca, Spain, Girona, 94 points
Hof van Cleve, Belgium, Kruishoutem, 94 points
Oud Sluis, The Netherlands, Sluis, 93 points
Osteria Francescana, Italy, Modena, 93 points
Arzak, Spain, San Sebastián, 92 points
Aqua, Germany, Wolfsburg, 92 points
Le Calandre, Italy, Sarmeola di Rubano, 92 points
Restaurante Sant Pau, Spain, Sant Pol de Mar, 92 points
Alinea, United States, Chicago, 92 points
Restaurant Le Meurice, France, Paris, 92 points
Restaurant Vendôme, Germany, Bergisch Gladbach, 92 points
Bras, France, Laguiole, 92 points
Epicure, France, Paris, 92 points
Robuchon au Dôme, China, Macau, 92 points
The Fat Duck, United Kingdom, Bray, 92 points
Auberge du Vieux Puits, France, Fontjoncouse, 92 points

LÄS RESTEN AV LISTAN

Den nylanserade sajten wbpstars.com vill med sin Topp 60-lista konkurrera med Guide Michelin som världens mest tongivande restaurangguide. Efter flera års testande har sajten nu sjösatts. Förutom recensioner och listor över världens bästa gourmetkrogar får besökaren även följa med bakom kulisserna till flera av krogarna. Via filmklipp visar några av världens duktigaste kockar upp den matlagningskonst som fått dem att kvala in på listan. 

Hittills har cirka 2 500 av de absolut bästa restaurangerna besökts i omkring 100 länder. Av dem har 400 från 50 länder dokumenterats på sajten och 60 krogar har rankats på den absoluta topplistan. På plats 34 finns den enda svenska restaurangen i Topp 60 – finkrogen Frantzén/Lindeberg i Stockholm. Men ytterligare 19 svenska krogar har recenserats, bland andra 28 + i Göteborg, F12 i Stockholm och Gastro i Helsingborg. 

Bakom betyget ligger vanliga kunder samt wbpstars.com egna matinspektörer, som via ett avancerat betygsystem rankat de 60 absolut bästa. Betyget ska enligt hemsidan inte påverkas av restaurangernas hype eller exklusiva design utan dess genomgående kvalitet när det gäller mat och upplevelse.