Fakta: Jorge Mario Bergoglio

Jorge Mario Bergoglio är född 17 december 1936 och är en argentinsk jesuitpräst. Han var tidigare ärkebiskop i Buenos Aires och påve i den romersk-katolska kyrkan sedan 2013. Han prästvigdes som jesuit 1969, blev biskop 1992 och utnämndes därpå till Ärkebiskop av Buenos Aires.

Bergoglios föräldrar var italienska invandrare.

Efter Benedictus XVI:s abdikation valdes Bergoglio till påve i konklavens femte omröstning den 13 mars 2013.

Namnet Franciskus kommer från Franciskus av Assisi, en italiensk ordensman och grundare av Franciskanorden. Han ägnade sig åt vård av spetälska och fattiga, och reformerade kyrkan. Han fick också en kallelse om att leva utan ägodelar och utan fast bostad.

Källa: Nationalencyklopedin

Fakta: Påvens kontroverser

Världspolitiker. Påven uttalar sig ofta i aktuella ämnen. Han har bland annat skrivit en encyklika om klimathotet där han ser ett samband mellan klimatförändringar och den ojämlika fördelningen av världens välstånd. När han nyligen besökte Turkiet använde han också ordet "folkmord" för att beskriva massmorden på kristna minoriteter i Osmanska riket för hundra år sedan, vilket gjorde att han anklagades för "korsfararmentalitet" av representanter för turkiska regeringen.

Apropå presidentkandidaten Donald Trump sade påven under ett besök i Mexiko att en person som bara tänker på att bygga murar och inte broar inte är kristen.

Familjepolitiken. "Gud är inte rädd för nyheter", sade påven under ett av sina tal på Piazza San Pietro. Påven har öppnat för att även frånskilda ska kunna få nattvarden. Han har också sagt att han inte vill döma homosexuella och att kristna och den katolska kyrkan ska be homosexuella om ursäkt för hur de har blivit behandlade genom tiderna.

Även om han i linje med katolsk tradition fördömer abort har han sagt att det är en synd som kan förlåtas.

Kontroversiella uttalanden. Franciskus har gjort en del uttalanden som är ovanliga för en påve. Bland annat sade han att barnaga kan vara godtagbar i uppfostran. Under ett besök i Filippinerna uppmanade han män att "sluta vara mansgrisar". Han har också sagt, apropå preventivmedel, att man inte måste föröka sig "som kaniner" för att vara en god katolik. Ett annat uppmärksammat uttalande handlade om beskrivningen av hur Eva lurade Adam att äta av paradisets äpple, vilket påven tycker är ett orättvist sätt att lägga skulden på kvinnor.

Källor: La Repubblica, Corriere della Sera, l'Ansa, Vaticaninsider, lastampa.it.

"Flyktingar är inte nummer, de är människor". Det budskapet kom på påvens twitterflöde när han i våras besökte ett flyktingläger på grekiska Lesbos. Med sig tillbaka på planet hade han tre syriska flyktingfamiljer.

Redan från början har Franciskus väckt uppståndelse för sitt engagemang i världspolitiken: han hjälper flyktingar, öppnar famnen mot andra trossamfund och uppmanar rika länder att ta ett större ansvar för klimatet.

– Det är uppenbart att han når långt utanför sin kyrka och att han blir älskad och beundrad även av folk som inte är katoliker, säger Ulla Gudmundsson, tidigare svensk Vatikanambassadör som har skrivit boken "En påve för en global era".

På fattigas sida

Den katolske kyrkans överhuvud brukar synas. Men Jorge Mario Bergoglio väcker ett särskilt stort intresse med sin enkla livsstil och ödmjuka vita klädsel. Han är den förste påven från ett icke-europeiskt land på över tusen år. Redan från början avsade han sig den sedvanliga lyxvåningen i Vatikanen. Och namnet han valde, Franciskus, var ett förebud om hans starka engagemang för de fattiga. Konsekvent har han kritiserat växande inkomstklyftor, skatteflykt och orättvisor.

– Han är folklig och ger människor hopp i en svår tid för världen, tror Ulla Gudmunsson, som menar att han är en mer mänsklig påve.

Med en ovanligt spontan framtoning för en påve hälsar Franciskus på människor i folksamlingar, ringer upp sjuka på måfå för att uttrycka sin medkänsla och tar gärna selfies med beundrare.

"Ytlig och bluddrig"

Men Franciskus satte också tidigt i gång att reformera maktstrukturerna i Vatikanen rejält. Bland annat inrättade han ett kardinalsråd med kardinaler från hela världen. Ulla Gudmundsson minns en talande intervju där påven beskriver drakflygning i sin barndoms Buenos Aires. När draken började göra åttor sade han att det gällde att släppa efter, inte att dra i snöret. På samma sätt styr han sin kyrka, menar Ulla Gudmundsson. Han lyfter fram lekfolkets betydelse.

– Men det finns de som har blivit präster för att de tycker om makten. Och i kurian är han nog väldigt illa omtyckt, eftersom han försöker begränsa deras makt. I hans egen kyrka tycker många att han är bluddrig, ytlig och en dålig teolog som anpassar sig för mycket efter världen.

Själv tycker Ulla Gudmundsson också att han är ojämn. Han gör för lite för att bekämpa katolska kyrkans problem med sexuella övergrepp och han har flera gånger uttalat sig tvivelaktigt om kvinnor, påpekar hon. Han har bland annat kallat Europa för en "gammal rynkig, infertil farmor" och sagt att genusteori är ett hot mot äktenskapet.

– Jag är bekymrad över hans kvinnosyn.

Ny islossning

Alla tror inte heller på påvens förändringskraft.

– I vissa läger finns det högt ställda förväntningar på att han ska genomföra stora förändringar och det vet jag inte om det är välgrundat, säger Olle Brandt, en svensk katoliker som arbetar inom Vatikanen, och som tycker att det är på tok för stort fokus på Bergoglios person.

– Påven är inte en general som pekar ut framtiden för en armé, säger han bestämt.

Just därför anser Ulla Gudmundsson att Franciskus fokus på dialog kan förändra. Precis som när man bröt med 1800-talskatolicismen under ett kyrkomöte på 1960-talet sker nu en islossning, tror hon.

– Det är mer än för syns skull. Det är en reell förändring. Han vill frigöra positiv energi i sin kyrka och göra människor på fältet delaktiga. Det kan leda till förändringar, säger hon.