– Vi är otroligt lyckliga som har det kungapar vi har, sade statsminister Erna Solberg när Norge firade kung Haralds och drottning Sonjas 25-årsjubileum på tronen.

Fakta: Kungajubileum firades med vinterfest

Söndagen den 17 januari var det 25 år sedan som kung Harald och drottning Sonja utropades om kung och drottning över Norge. Det firades på söndagen i huvudstaden Oslo med en rad aktiviteter.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt Danmarks drottning Margrethe II var det norska kungaparets gäster under firandet.

Den norska regeringens gåva till kungaparet var ett stort folkligt evenemang i Oslo, med en rad gratisaktiviteter på Slottsplatsen och Universitetsplatsen.

Jubileumsdagen inleddes klockan 11.00 med en gudstjänst. Arrangemangen avslutades med en festföreställning i universitets aula klockan 16.00.

Källa: kongehuset.no, regjeringen.no

En vinterklädd kungafamilj mötte barn, vuxna och medier på Slottsplatsen, som var fylld till bredden. En stor vinterfest hade anordnats i den norska huvudstaden på söndagen för att fira kungaparets 25-årsjubileum på tronen, rapporterar NTB.

Kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus och drottning Sonja tog på sig skidorna och tog en runda på plats, medan publiken hejade på längs sidlinjen. Kung Harald stod över skidturen och talade i stället med pressen.

– Jag vill ta tillfället i akt att tacka alla som har haft med detta att göra. Regeringen, Idrottsförbundet, alla frivilliga som har hjälpt till, sade kung Harald.

Vinterfesten var den norska regeringens jubileumsgåva till kungaparet.

– Vi är otroligt lyckliga som har det kungapar vi har, och det gäller dem som människor och det sätt som de har lyckats att fylla rollen som kungligheter på, sade statsminister Erna Solberg.

Dagens firande inleddes klockan 11 med en gudstjänst i Slottskapellet.

I firandet deltog bland annat kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt Danmarks drottning Margrethe II.