Fakta: Alexander Van der Bellen

72 år, ekonomiprofessor. Var tidigare nationellt språkrör för miljöpartiet (Die Grünen) i Österrike. Vald till Europas första gröna statschef, även om han formellt ställde upp till förbundspresidentposten som oberoende kandidat.

Drev sin presidentvalkampanj med argument som att han upplevt hur Österrike rest sig ur ruinerna efter andra världskriget, som orsakades av nationalismens galenskap.

Har under flera decennier präglat De Grönas politik. Men 2008 lämnade han över rodret till "kronprinsessan" Eva Glawischnig.

Van der Bellen är född i Wien, av en estnisk mor och en rysk far som flytt undan Stalin.

Uppvuxen i delstaten Tyrolen. Gift och har två vuxna söner från ett tidigare äktenskap.

Anhängare kallar honom ofta "professorn" eller "Sascha", ett vanligt smeknamn för Alexander och även en påminnelse om Van der Bellens ryska rötter. Kritiker har utmålat honom som en "grön diktator.

Fick under valkampen stöd av många av Österrikes ledande politiker, inklusive förbundskanslern Christian Kern.

Källa: BBC News, nyhetsbyrån APA, AFP.

Fakta: Presidentvalet i Österrike

Alexander Van der Bellen, tidigare ledare för De Gröna, vann den andra omgången i söndags medan högerpopulisten Norbert Hofer segrade i den första.

I andra omgången fick Van der Bellen 50,3 procent av rösterna mot 49,7 för Hofer. Segermarginalen var 30 026 röster. Valdeltagandet var nästan 73 procent. Nästan 6,4 miljoner österrikiska medborgare över 16 år hade rätt att rösta.

Enligt österrikiska mediebolaget Orf segrade Van der Bellen i storstadsområdena medan Hofer tog hem de mindre städerna och landsbygden. Van der Bellen har stort stöd bland kvinnor och väljare med högre utbildning medan Hofer fått flest röster bland män, arbetare och lågutbildade.

Källa: Orf, AFP.

I sitt första tal efter den knappa segern betonar den nyvalde presidenten att han vill "överbrygga klyftorna" som rivits upp under den uppslitande valkampen.

– Säkert ligger mycket arbete framför oss. Uppenbarligen känner sig många människor i detta land inte hörda och sedda, säger Alexander Van der Bellen enligt österrikiska mediebolaget Orf.

Han lovar att vara en konstruktiv samarbetspartner till regeringen och parlamentet och på bästa sätt representera Österrike utomlands. Målet är att alla österrikare inom sex år ska kunna säga: "Ja, jag mår bra".

Apropå det oerhört jämna valresultatet medger Van der Bellen att Österrike är delat, men han betonar vikten av att lyssna på varandra.

– Man skulle kunna säga: du är precis lika viktig som jag, och jag är lika viktig som du.

"Grön diktator"

Van der Bellen har dock tidigare lovat att inte svära in Heinz-Christian Strache som förbundskansler, om dennes högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) vinner parlamentsvalet nästa år. Detta uttalande fick Hofer att gå i taket och kalla Van der Bellen en "fascistisk grön diktator". Formellt kan statschefen makt stoppa en föreslagen regeringschef efter val, men traditionellt har Österrikes presidenter inte använt den makten.

Rösträkningen blev en nagelbitare. FPÖ:s Norbert Hofer såg länge ut att kunna vinna. Men poströsterna avgjorde, och först på måndagen stod det klart att Van der Bellen fått 50,3 procent av rösterna mot 49,7 procent för Hofer.

– Hälften av befolkningen är upprörd, och den andra hälften väldigt glad. Österrike är ett delat land där den ena nu är ledsen och den andra lättad, säger den österrikiska statsvetarprofessorn Kathrin Stainer-Hämmerle.

På sin Facebooksida medgav Hofer nederlaget men tillade:

"Men snälla, bli inte nedslagna. Insatsen i den här valkampanjen är inte bortkastad, utan en investering för framtiden".

"Tydlig varningssignal"

Vallokalsundersökningar visar att Norbert Hofer har störst stöd bland män, på landsbygden, i mindre städer och bland lågutbildade. Det och att Hofer bara förlorade med några tiondels procentenheter är tecken på ett delat Österrike, enligt författaren och journalisten Niklas Ekdal.

– Framför allt skärps konflikten mellan en kosmopolitisk internationalistisk idé och den tribalistiska, nationalistiska idén som är mer lokalt förankrad.

Ekdal ser Hofers framgångar som en "tydlig varningssignal om hur stark den nationalistiska kraften är".

– Det understryker behovet av att hitta ett nytt, framåtblickande samhällskontrakt där fler känner sig inkluderade, säger Ekdal som bland annat varit politisk redaktör på Expressen och Dagens Nyheter.