Kärlekslås

Så kallade kärlekslås är hänglås som förälskade par låser fast på offentliga platser, som exempelvis broar, för att manifestera sin kärlek. Nyckeln kastas sedan bort för att symbolera, och enligt vissa även skänka, evig kärlek.

Handlingen sägs vara en del av en gammal österländsk tradtion och låsen återfinns på många platser i världen. Ordet "kärlekslås" introducerades i Språkrådets nyordslista 2010.

I Stockholm har man därför tvingats plocka bort en del lås då de skaver och sliter på bron. Vill man hoppa på trenden och visa sin kärlek är det därför vara bra att välja ett dyrare lås som sitter fast ordentligt och inte rostar lika lätt.

På broar runt om i Europa, Asien, Nord- och Sydamerika och Australien hänger kärlekslås. Bron Pont des Arts över Seine i centrala Paris har blivit ikonisk för sina tusentals lås, ditsatta av förälskade par. Med åren har det dock blivit så många och bron så belastad att myndigheterna nyligen tog beslutet att klippa bort alla lås.

Även i Sverige finns kärlekslåsen. Lena Dur Högnelid och Mikloz Dur Fläckman har varit ett par sedan 2003. Den 12 januari 2009, på deras ettåriga bröllopsdag, låste de fast ett hänglås på Västerbron i Stockholm – för att sedan slänga nyckeln över stålräcket och se den falla mot vattenytan.

– Det var en otroligt häftig känsla att slänga ner den där lilla nyckeln i vattnet, säger Lena till Metro.

Beslutet att ”låsa fast kärleken" kom efter att hennes man hade varit i Riga och sett flera hänglås på en bro där. När han återvände hem och berättade om det fick de idén att starta en ny tradition.

LÄS MER: Kolumn Sandra Beijer: Jag vill ha ett hänglås på en bro i Paris

Låset köpte de i en vanlig butik och Mikloz slipade på det i flera timmar för att få bort låsföretagets ingraverade logotyp. Sedan ristade de in en logga, en kombination av deras initialer.

– Vårt lås var det första, men ganska snabbt blev det fler och fler, och sen så har det även satts upp lås på andra broar. Det är inte bara roligt att slänga ner nyckeln utan också att det sägs bringa kärlek till paret som gör det. Det var det som vi tyckte var kul.

I dag har så många lås tillkommit at det inte längre går att se deras. Men någonstans i klustret av kärlekslås finns det. Paret bor i Enskede gård i södra Stockholm och Lena Dur Högnelid berättar att hon påminns om sin kärlek till Mikloz varje gång hon passerar bron.

De brukar även gå dit tillsammans några gånger om året.

– Vi var där senast 20 maj, som är vår träffdag. Vi brukar fira både vår träffdag och vigseln och då går vi gärna till Västerbron.

LÄS MER: Paris alla kärlekslås digitalt förevigade

Lena Dur Högnelid, som är psykolog och arbetar mycket med parterapi, säger att kärleken kräver konstant omsorg. Och trots att det är en fin tanke tror inte att deras hänglås är förklaringen till att de fortfarande lever tillsammans och är lyckliga.

– Det som binder ihop en i ett förhållande är garanterat helt andra saker! Det här är mer som en liten rolig och fin lek, säger hon och fortsätter:

– Vi ser det inte som att låsa fast kärleken, det kan ju låta lite negativt att bli fastlåst. Den kräver snarare frihet. Det är ett sätt att manifestera kärlek och hänga på den symbolhandling som människor gör runt om i världen.

Hur många av Västerbrons kärlekslåsupphängare som fortfarande är tillsammans är svårt att säga då det inte finns någon tillgänglig statistik och dess ägare därtill är svåra att identifiera. Men paret som satte dit det första låset håller i alla fall ihop än i dag.