– Händer det regelbundet och till ett stort belopp kan man till och med bli skadeståndsskyldig.

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar. Sexton procent "nallar" ibland pengar från sina barn, enligt en undersökning.

Fakta: Barnsparande

Föräldrar med ensambarn sparar i snitt 600 kronor till sitt barn i månaden. Två barn får i snitt 450 kronor medan föräldrar med tre barn sparar 415 kronor till sina barn.

Hur mycket pengar som går till barnens sparande ökar för varje år. Samtidigt uppger sexton procent av föräldrarna att de ibland tar pengar från sina barns sparande, vilket egentligen är otillåtet.

Undersökningen bygger på webbintervjuer med 1 000 föräldrar med barn under 18 år.

Källa: Länsförsäkringar

Föräldrar avsätter omkring 500 kronor per barn och månad, i genomsnitt. Ensambarn får något mer, medan den som har syskon får räkna med mindre pengar på sparkontot. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar, där det också framgår att barn mellan 0–18 år har i snitt 50 700 kronor i sparade pengar.

– Jag tycker det är rätt bra i snitt, och andelen föräldrar som inte sparar något alls har faktiskt sjunkit, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på företaget.

Men det är inte bara givande som föräldrarna sysslar med. De tar ibland tillbaka pengar från barnens konto för att använda till en egen utgift – vilket egentligen inte är tillåtet. Sexton procent av föräldrarna uppger att de på så sätt "lånat" från barnen, enligt undersökningen.

– Som förälder och förmyndare ska man se till att pengarna går till barnens bästa. Händer det regelbundet och till ett stort belopp kan man till och med bli skadeståndsskyldig, säger Elisabeth Hedmark.

Men de flesta föräldrar uppgav att de betalade tillbaka pengarna senare. Det finns också ett annat knep för att komma runt problemet.

– Man kan öppna ett konto i eget namn. Då bestämmer du själv när barnen får tillgång till pengarna och det behöver nödvändigtvis inte vara på 18-årsdagen, säger Elisabeth Hedmark.