Fakta: Kemikalieinspektionens tillsyn

Kemikalieinspektionen har testat 112 leksaker från 29 olika företag.

I 17 av leksakerna (15 procent) hittades farliga ämnen i förbjudna halter.

Åtta av dessa innehöll hälsoskadliga ftalater som används som mjukgörare i plast.

I åtta elektriska leksaker hittades bly.

Undersökningen visar på en minskning jämfört med tillsynen som gjorts 2012 och 2013.

Källa: Kemikalienspektionen.

För två år sedan innehöll var fjärde testad leksak bly eller hälsoskadliga ftalater vid Kemikalieinspektionens tillsyn. När undersökningen nu på nytt genomförts var siffran i stället 15 procent.

– Generellt sett har leksaksbranschen börjat jobba mer aktivt med kemikaliefrågor. Sedan hoppas vi att vår tillsyn har hjälpt till att lyfta reglerna för företag som inte visste om att de fanns, säger Camilla Westlund, inspektör vid myndigheten till TT.

Fortfarande hittas dock förbjudna kemikalier som ftalater, som används som mjukgörare i plast, liksom bly – något som bland annat kan orsaka skador på nervsystemet. Bly fanns till exempel i en batteridriven bil och två olika former av kassaapparater och en leksaksdocka. Ftalaterna hittades i sin tur i en nyckelring, en basebollhandske liksom ytterligare en docka.

Sju olika företag har nu anmälts till miljöåklagaren.

TT: Som konsument, vad bör man ha i åtanke när man köper leksaker?

– Enklast är att välja ett annat material. Hårdplast eller trä innehåller inte de här ämnena. Sedan har vi sett i vår tillsyn att de stora märkena även har en stor organisation bakom sig som jobbar med säkerhet och kemikaliefrågor, så ett välkänt leksaksmärke är att rekommendera, säger Camilla Westlund.