Fakta: Det här är kongressen

I skuggan av presidentvalet väljs också ledamöter till kongressen. I dag har Republikanerna majoritet i kongressens båda kammare, vilket har försvårat för president Barack Obama att få igenom lagar och reformer.

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Capitolium i huvudstaden Washington. För att ett lagförslag ska gå igenom måste det antas av båda kamrarna, alltså senaten och representanthuset.

Senaten har 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset har 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

Ledamöterna i representanthuset väljs vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper mandatperioden ut för omkring en tredjedel av dem). Kongressens ledamöter kan väljas om ett obegränsat antal gånger.

Det är inte ovanligt att Vita huset och kongressen kontrolleras av olika partier.

I dag har Republikanerna majoritet i kongressen, vilket har försvårat för president Barack Obama att få igenom lagar och reformer. När alla representanthusets 435 ledamöter nu väljs om tillsammans med 34 av senatens 100 ledamöter har det förutspåtts att Demokraterna ska få makten i den sistnämnda.

Men i takt med att opinionsvinden under själva valdagen har vänt till Republikanernas fördel ser det allt mindre troligt ut. I senaten har Republikanerna 54 av de 100 platserna. Och The New York Times ger just nu Demokraterna bara 5 procents chans att vända den majoriteten.

Bland annat väljs Marco Rubio, som konkurrerade med Donald Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat, om som senator för Florida, enligt prognoser från amerikanska mediebolag.

Efter det svidande nederlaget mot Donald Trump i primärvalet, på hemmaplan i mars, sade Marco Rubio att han skulle sluta i senaten. Men pressen var stor på honom att ställa upp igen, eftersom han bedömdes vara den ende som kunde vinna över Demokraterna i Florida.

Enligt NBC:s prognoser ökar Demokraterna med 12 platser i representanthuset, men det innebär att Republikanerna behåller en stabil majoritet om 235 av de 435 platserna.