Fakta: Så gick det i Nevada

Namn Resultat i procent i Nevada Opinionsstöd i procent i USA

Affärsmannen Donald Trump 45.9 33,6

Floridasenatorn Marco Rubio 23,8 16,4

Texassenatorn Ted Cruz 21,4 20,4

Tidigare neurokirurgen Ben Carson 4,8 7,4

Ohioguvernören John Kasich 3,6 9,8

Källa: Real Clear Politics och USA Today

– Nu vinner, vinner, vinner vi landet, jublade Trump i Las Vegas när det stod klart att han tagit hem nära 46 procent av rösterna i Nevadarepublikanernas nomineringsmöten.

Inför den så kallade supertisdagen i nästa vecka, då republikanska drabbningar hålls i 13 delstater eller territorier, ser det mesta ljust ut för honom. Trump har ett stort övertag i de nationella opinionsmätningarna och i flera delstater. Men i Texas, supertisdagens största delstat, är den ultrakonservative senatorn Ted Cruz på hemmaplan och leder – trots att han just tvingats sparka sin talesperson efter en kontrovers.

– Det är uppenbart att vår kampanj är den enda som kan besegra Donald Trump, sade Cruz härom dagen till tv-kanalen CNN med hänvisning till sin seger i Iowa.

Cruz menar att de inom Republikanerna som vill ha en kandidat som står närmare partietablissemanget ska söka sig till honom. Samma argument använder Floridasenatorn Marco Rubio, som efter en nervkittlande rösträkning landade på andra plats i Nevada, ett par procentenheter före Cruz.

Många av dem som röstade i den hotelltäta delstaten var spansktalande så kallade latinos.