Fakta: Avhopparverksamhet för islamister

Fryshuset i Stockholm och företaget En annan sida av Sverige AB (Easas) har avhopparverksamhet. Båda har i några fall arbetat med personer i extrema islamistiska miljöer.

Verksamheter som är enbart fokuserad på radikala islamister finns däremot inte i Sverige. Sådana program finns däremot i bland annat Storbritannien.

Regeringen beslutade i fjol att satsa sju miljoner kronor på avhopparverksamhet, och i år har fem miljoner öronmärkts.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman är satsningen dock till för att få fler brottslingar att lägga ner sin kriminella karriär.

– Vi kanske kommer att behöva ha någon form av experter som kan jobba med avhoppare kopplade till extrema religiösa grupper, säger Zan Jankovski, samordnare för Göteborgs stads arbete mot radikalisering och våldsbejakande extremism.

I Sverige förekommer däremot ingen avprogrammering med tvång. Enligt Amir Rostami, som arbetar för regeringen med att ta fram förslag på avhopparverksamheter, finns inget stöd för att sådant fungerar.

– Man måste vara motiverad, man måste vilja, man måste söka hjälp, säger han.

Företaget En annan sida av Sverige AB (Easas) har i några få fall arbetat med stöd till personer som återvänt från krigszoner som Syrien. Nu siktar man på att starta ett center i Angered, bland annat för att kunna ge hjälp åt personer som är i farozonen att dras in i extrema islamistiska miljöer.

– När någon redan är väldigt fundamentalistisk är resan tillbaka väldigt lång. När någon är på väg att bli fundamentalistisk är det lättare, säger Geir Stakset, vd i Easas.