Fakta: Neurologisk "by pass"

Många personer som lider av förlamning har drabbats av en skada på ryggmärgen. Impulserna i hjärnan är alltså intakta, men på grund av skadan har det uppstått ett brott i det ständiga flöde av elektriska impulser som går mellan hjärnan via ryggmärgen och ut till musklerna i armar och ben. Impulserna når inte fram.

Under lång tid har forskarna kartlagt vilka områden i hjärnans motorcortex som aktiveras vid specifika rörelser. Tack vare ett implantat med elektroder som placeras på dessa områden kan signalerna fångas upp. Signalerna skickas via en dator till de muskler som ska utföra den specifika rörelsen.

På så sätt fungerar den nya tekniken som en "by pass", eftersom den låter signalerna ta en omväg, förbi det ställe där ryggmärgen är skadad.

Forskarna tror att tekniken även kan komma till användning för personer som är förlamade efter att ha drabbats av stroke eller trauma.

Forskningen, som presenteras i Nature, beskrivs som en milstolpe. Förhoppningen på sikt är att personer som drabbats av förlamning återigen ska kunna röra armar och ben.

– Detta är första gången som en komplett förlamad person återfått rörelser bara genom att använda sina egna tankar, säger Chad Bouton, en av forskarna bakom studien.

En sådan till synes enkel sak som att plocka upp en penna består av ett komplext samspel mellan viljestyrda nervimpulser som uppstår i den motoriska barken i hjärnan och de muskler som finns i armen och handen. Impulserna går från hjärnan via ryggmärgen till handen som sedan signalerar tillbaka till hjärnan och berättar om pennan är kall eller varm, hård eller mjuk.

Anpassad mjukvara

För några år sedan började forskare vid Ohio State University i USA att lokalisera och dechiffrera dessa impulser genom att studera hjärnan hos den i dag 24-årige Ian Burkhart.

För sex år sedan var han med om en dykolycka och blev förlamad från axlarna och nedåt på grund av en ryggmärgsskada. Hjärnans impulser är alltså intakta, men de kommer inte fram på grund av skadan.

Forskarnas idé var att gå förbi skadan med hjälp av ett litet implantat med elektroder som fångar upp impulserna i hjärnan när patienten föreställer sig att han utför en specifik rörelse med händerna. Signalerna skickas sedan till en dator.

– Mjukvaran anpassar och lär sig, tack vare en speciell algoritm. Datorn är sedan kopplad till en annan enhet som skickar signalerna till de muskler i underarmen som styr hand- och fingerrörelser, säger Chad Bouton.

Spelar gitarr

På så sätt lyckades Ian Burkhart för två år sedan öppna och stänga handen, bara genom att tänka.

Nu har tekniken förfinats och i den forskning som nu presenteras utför Ian Burkhart flera komplicerade hand- och fingerrörelser.

Rörelserna sker med en viss fördröjning och är inte lika träffsäkra som hos en frisk person, men bara genom att tänka kan han ta tag i en flaska med tärningar och hälla dem i ett glas, ändra grepp och ta upp en sked med tummen och pekfingret och röra runt med skeden. Han kan även spela "Guitar Hero" och dra ett kreditkort i en kortläsare.

– Nu är tekniken experimentell, men förhoppningen är att den en dag inte bara ska hjälpa ryggmärgsskadade utan även personer som drabbats av stroke eller trauma, säger Chad Bouton.